Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Špenátové lievance s topinamburovou múkou

Lievanec je výborné jedlo. Pre jeho variabilitu nasladko i naslano ich máme naozaj radi. Robievam aj bez múky, bez lepku, bez vajíčka. Farebné s rozmixovanou zeleninou, ovocné s doma robenou zmrzlinou.

Deťom sa lievancami vždy zavďačím. Podobne ako s palacinkami, ale lievance sa robia jednoduchšie. Ak chcete zafarbiť túto pochúťku, môžete si namiesto vody vymixovať napríklad špenát, mangold – dostanete zelenú farbu. Pre žltú použite kurkumu. Pre oranžovú batat, alebo hokkaido, pre červenú kapiu rozmixovanú s mrkvou (lepšie sa sfarbí do červena), alebo cviklové, čučoriedkové, aróniové... Ak by ste mali chuť na lievančeky hnedé, použiť namiesto tradičného kakaa môžete aj kávu či karob. Alebo čierne so sépiovým atramentom. Šmolkovú si našťastie zatiaľ nikto nepýtal. Modré jedlá mi nikdy moc nechutili. Iba borákové kvety, ktoré som dnes dostala od kamarátky a využila ich v šaláte. O boráku som písala, jeho využitie v kuchyni má aj vedľajšie účinky okrem skvelej chuti – je totiž liečivý.

Toto jedlo nie je až také rýchle, pretože spraviť 40 lievancov pre celú rodinu s i vyžaduje aj trošku trpezlivosti a času. Preto som k lievancom ako prílohu použila zeleninu, ktorá bola pripravená za pár minút. Na prípravu jedla som využila aj mini patizóniky. Okrem krásnej farby dodajú jedlu luxusnú a krehko jemnú chuť. Podobne aj topinaburová múka v lievancoch – príjemne ich „zorieškovala“. Vyskúšajte. Topinambur má výborné pozitívne účinky na organizmus.

TIP: na prílohu použite nakrájanú kápiu s paradajkou, preduste ich na olivovom oleji s cesnakom, špenátom a nakoniec do nich vhoďte prekrojené mini patizóniky. Ak ich nemáte, dobre padne k zmesi aj cuketa či tekvica. Aby boli ingrediencie farebné a také, aké máte radi J

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k tomuto článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať