Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Univerzálny RAW kešu krém

Používanie orechov v raw kuchyni na krémy si vyžaduje dlhšiu prípravu. Orechy sú tvrdé a pre krémové vymixovanie sa musia vopred namočiť. Doba prípravy orechovej pochúťky je teda individuálny, podľa tvrdosti : 10h si vyžadujú mandle a vlašské orechy, lieskovce, 8h stačí pekanovým, 4h kešu a jadierkam slnečnice, tekvice a celým konopným semienkam. Namáčanie má aj ďalší význam. Voda v už vysušených semien/ orechov, prebúdza klíčenie. Teda rodí sa nový život. Takto „prebudený“ orech je nositeľom živín, a ak ho len premyjete, a po dvoch hodinách necháte vysušiť na slnku, orechom dáte ich čerstvú chuť. Takéto kaše môžete použiť do iných kaší, napríklad aj do „nutely domácej“, do peny s čokoládou, v raw, vegánskych, alebo aj do koláčov na pečenie. Namočené orechy je nevyhnutné spracovať hneď, teda do 12h. Spracované a zafixované tukom v torte, alebo koláči bez tepelnej úpravy vydržia jedlé cca dva dni. Teda ak ich správne skladujete v chlade. Ak máte zmrzlinovač, s takejto kaše vznikne parádna zmrzka, tú môžete mať v mrazničke oveľa dlhšie. Teda ak vám vydrží ;) Skúšala som kešu pastu vymixovať zo zmrznutým banánom a 100%raw čokoládou a bola z toho famózna zmrzlina. Namočené, premyté a scedené orechy sa ľahko vymixujú v silných mixéroch ako je napríklad vitamix. Mám skúsenosti, že mixér s menším výkonom zanechával aj po dlhšom mixovaní v kaši hrudky – resp. kúsky mixovaného orecha. Jadierka ako konopné, je nutné po vymixovaní precediť. Konopné šupky nie sú vôbec príjemné a ťažko sa s jemne delikátnou zmesou kaše konzumujú. Z namočenej pasty, si môžete pomocou filtrovanej alebo pramenitej vody vytvoriť kvalitné rastlinné mlieko.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k tomuto článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať