Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Agátovo-bazový sirup

Agát a bazu máme priamo na plote. Vedela som, že z nich sirup navarím, kvety vysuším na čaj a ešte aj z plodov bazy keď dozreje džem spravím 😊. No s dieťaťom to je každý deň, že „zajtra“. Keďže sa schyľovalo k dažďu, rýchlo som vybehla s nožnicami a čistým košom, nastrihala voňavých kvetom plných peľu. Ak kvety umyje dážď, sirup nie je taký voňavý. Preto natrhané kvietky neumývam. Ručne ich očistím od hmyzu, obzriem, či na stonkách nie sú vošky a stonky ostrihám na minimálne „držadlá“ kvetov. Kvety vložím do veľkého hrnca a po vrstvách cca 4-5cm ich zasypávam zmesou trstinového cukru (ten s melasou, nie hnedý cukor) a glukózy. Teoreticky by aj tu mohol vzniknúť celkom užitočný produkt do kuchyne a to voňavý cukor. Ak by ste taký chceli, nechajte takto kvety zasypané napríklad 48h a potom cukor otraste. Kvety by mali byť suché/ sušené, inak sa cukor samozrejme rozpustí. Alebo kvety bazy natrhajte bez stopky, kvety agátu tiež, dajte ich na 7-10 h sušiť do sušičky. Pri 45 C° si zachovajú svoju vôňu aj výživovú /liečivú energiu. Takto vysušené kvety môžete piť ako čaj. Ten je výborný pri teplotách, problémoch dýchacích ciest. Alebo pomáha stimulovať krvný obeh. Sušené kvietky môžete zmiešať s vanilkovým trstinovým cukrom a použiť pri pečení, napríklad ovocnej torty. (nie vanilínovým ..) Ale k sirupu:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k tomuto článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať