Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Papriková omáčka na cestoviny a papriková nátierka v jednom

Našla som spôsob ako človeku s alergiou na pardajky pripraviť parádnu červenú omáčku. Keďže je známe, že sa zaoberám aj diagnostikou potravinovej intolerancie, chodia za mnou aj klienti, ktorí majú histamínovú intoleranciu (HIT). Pre obe diagnózy organizujem individuálne kurzy prípravy jedla. No a paradajka je zakázaná úplne pri HIT. Pri klientoch postihnutých „histamínkou“, ako ju voláme, nie je žiaden recept úplnou istotou. O diagnóze si môžete prečítať na internete, no v skratke je tu problém s trávením naozaj hojného počtu potravín, kvôli obsahu histamínu. A teda sa hľadajú kombinácie ingrediencií, ktoré buď majú nízky obsah histamínu, alebo klientovi vyhovujú. Klienti s HIT majú tak individuálne tráviace možnosti, že sa takmer denne „triafajú“ do správneho jedla. Môžeme sa pochváliť, že pri pár klientov s HIT sme po pár rokoch potlačili, alebo minimalizovali prejavy diagnózy po zjedení jedla, ktoré na začiatku nastavovania procesov stravy a životného štýlu nebolo možné ani pomyslieť. Niektorí procesy vzdali a radšej sa istia dostupnou tabletkovou terapiou. Ak máte problémy s migrénami, nadúvaním, ťažobou po jedle, červenými fľakmi, lupinami a šúpaním pokožky, svrbením a pod, skúste si spraviť krvný test. U lekára na požiadanie na HIT (prepláca aj zdravotná poisťovňa), pri potravinovej intolerancii testy dostanete v BIO obchodoch, alebo lekárňach, alebo na eshopoch. Zainvestovať do nich sa oplatí. S výsledkom samodiagnostického testu sa môžete obrátiť na dietológa, alebo na výživového poradcu. Príznaky nepodceňujte, telo je zázračný radca, cez bolesť a jej symptómy nám ukazuje čo robíme nesprávne. Neliečená intolerancia môže viesť k ťažkým zápalom čreva a celého tráviaceho traktu. Ak už viete čo jesť môžete, mali by ste si vedieť aj jedlo pripraviť tak, aby chutilo a – bolo neškodné. Obráťte na nás lektorov, ktorí učíme pripraviť zdravé jedlo. Zdravé tak, aby vás robilo zdravými, aby dodávalo energiu. No a tento recept je jedným z nich. Bol pripravený pre konkrétneho klienta, žiadna z vybraných ingrediencií mu nespôsobuje žiadne problémy. Ale ak by si dal paradajku, aj v minimálnom množstve mu za pár minút viditeľne uškodí. Klient miluje cestoviny a omáčky a po červenej, čo by simulovala paradajkovú priam bažil. Tak sme skúsili kombináciu kapie, mrkvy, cukety a s mojim spôsobom sa naučil na kurze pripraviť aj nátierku, aj omáčku z jedného hrnca 😊. Na takúto lahôdku si však naozaj musíte vybrať dozretú a sladkú kapiu a nie červenú papriku hrubostennú. Kapia nie je taká vodnatá ako červená paprika a je vhodná aj na pečenie či sterilizovanie. Je to neštipľavá odroda, pre jej sladkastú chuť ju majú radi aj deti. Výborná je plnená, skúšala som s pohánkou a recept bude čoskoro k dispozícii. Obsahuje minerálne látky ako fosfor, horčík, železo, mangán a veľa vitamínu C. Pre tento recept potrebujete len jednu panvicu hlbokú a ak chcete šetriť tukom, skúste s nepriľnavým povrchom. No a potrebujete mixér. Nátierka sa v procese odoberie a omáčka sa dovarí spolu s cestovinami tak, ako to robia Taliani. Najvhodnejšie sú k nej čerstvé, alebo chladené cestoviny tipu tagliatelle, papardelle – teda rezance 😊.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k tomuto článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať