Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Pohánkový slaný koláč

Na pohánku zrejme treba mať chuť. Pre svoju špecifickú vôňu a dojazd chuti na jazyku ju mnohí stále radi nemajú. U nás doma sa vyskytuje pomerne často, v kaši, koláčoch alebo v polievke. No a takto vznikol aj pohánkový slaný koláč. Najskôr som chcela robiť plnenú papriku. Že z tej pohánky guľky narobím a papriku naplním. Mala som takú ideu, až kým som neprišla do chladničky a paprika tam nebola :D . No čo s uvarenou pohánkou? Tak som pomiešala spolu čo ma napadlo a dala upiecť na plechu. A teda, že to bolo skvostné jedlo, lebo aj môj manžel si nabral. Takýto koláč môžete podávať studený, alebo horúci poliaty ghee. Hodia sa k nemu zemiaky. Varené len vo vode a bez tuku som použila aj v tomto recepte. Minula som aj navarenú zeleninu z polievky z predošlého dňa - mrkvu, karfiol a kúsok petržlenu. Inak, ak by ste pohánkové zrnká varili bez soli, môžete si prebytok dať do chladničky a na raňajky premixovať s medom a banánom ako kašu 😊. Pohánka je veľmi štedrá svojim obsahom k ľudskému organizmu. Výhodou je jej bezlepkovosť, takže si ju môžu dopriať aj celiatici. No opatrne aj pre nich – pohánku si kupujte takú, kde nie je uvedené, že obsahuje stopy lepku. Môže sa stať, že výrobca ju čistí a balí v priestore, kde pracuje aj s lepkovými plodinami. Aj tu platí pravidlo, že všetkého veľa škodí. Pohánka vo väčšom množstve zvyšuje krvný tlak a tak skúste pestrosť v stravovaní aj s touto ingredienciou. Teda striedať ju s inými plodinami či obilím.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k tomuto článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať