Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Ovocné tortičky v špaldovom košíku - s pečenou, nepečenou aj raw plnkou

Moji klienti ma často žiadajú o vytvorenie racio receptov s multi využitím. Teda, u mňa ide vždy vymeniť ingredienciu a jedlo zostane vždy chutné a iné. Prinášam aj dnes recept, ktorý chutí ako pečený, tak v surovom či naozaj raw zložení.

Sladkosti sú najviac obľúbené jedlá na svete a najviac sa ich väčšina snaží zmeniť za sladké-zdravé. Podľa mňa, vždy ide o cukry. Skvelé ak potrebujete cukor pre energiu, ktorú viete spáliť a ktorá je aj potrebná pre fungovanie organizmu. Ak si však myslíte, že zdravších sladkostí môžete zjesť dvojnásobne viac ako nezdravých, stojíte na krehkom ľade. Viete ako je to so sladkým. To zdravšie môže svojou skladbou byť prínosom pre telo - sušené ovocie a pod..cukor je aj v pečive, nielen v ovocí. Cukor rafinovaný a rovnako i trstinový je čistá energia, ktorá ak sa hneď nespracuje aktivitou,začne sa ukladať ako tuk čo sa vám asi páčiť nebude. 
Prečo teda tak často trstinový cukor je zložkou v zdravších receptoch?  Zvyčajne nie je rafinovaný, teda neprechádza ťažkým chemickým čistením a bielením.Nachádza sa v ňom melasa, ktorá obsahuje magnézium a teda je zdraviu prospešná. Stále je to však pravda o čistej energii. Ak by ste chceli zdravšie sladidlo, teda bavíme sa o nižšom glykemickom indexe, je ním kokosový cukor/sladidlo. Brezový cukor, pôvodne naozaj brezový , nazývaný xylitol. Dnes vyrába z kukurice napríklad. Môžete sladiť aj stéviou alebo sušeným ovocím, alebo javorovým sirupom. Ani jedno z týchto sladidiel nie je vhodné pre detičky do jedného roka. Deti sladiť nepotrebujú, energie majú dosť z materského mlieka, ktoré obahuje laktózu-mliečny cukor a neskôr zo zdravých príkrmov. V aktívnejšom veku je však pre ne vhodnejší monosacharid - glukóza, čo je čistý hroznový cukor, ktorý je aj v poctivom mede. A kokosový cukor so stéviou.

Sladkosti najmä v čase sviatkov ako sú Veľká noc a Vianoce trápia mnohé maminy, čo dať svojim deťom a aj rodine tak, aby im chutilo a nespôsobovalo pomalú obezitu? Možno skúsite aspoň polovicu tradičných  sladkostí vymeniť za surové (raw). Mám tu však niekoľko jednoduchých nápadov ako si dať zdravšie sladkosti. Tvarohu sa netreba báť. Je to výborné probiotikum.

Tieto košíčky si pripravíte s cestom,ktoré už poznáte a môžete doňho primiešať mletý mak. Recept naň nájdete tu. A toto sú recepty na tri skutočne výborné náplne. najlepšie je, že ich môžete použiť samostatne ako dezert podávaný v miske či poháriku.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k tomuto článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať