Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: RAW kapustnica bez varenia

Jedna z najzdravších polievok, ktoré som pripravila. Skúste si ju kým je čas, možno sa stane pochúťkou pre zdravšie Vianoce. Robím si ju už tretie sviatky, inokedy v roku volím vegánsku (teplú) verziu. Nie je však taká, na akú ste zvyknutí, ak nie ste vitarián. Táto moja sa totiž nevarila. Len nasekáte, namarinujete a zjete J Najlepšie na tom je, že na druhý deň si ju môžete prihriať. Nebude už surová, ale vegánska. Nie každý je konzument mäsa. A tak aj toto je výborné a hlavne chutné riešenie, ako dodržať zvyky a nebyť za čiernu ovcu J Viete čo je obrovský bonus? Kopa vitamínov, ktoré varením nestratíte. Keď som ju robila prvý krát, huby som sa do nej dať bála. Niečo som si načítala na internete a zistila som, že keď šampiňóny marinujete v tamari omáčke, dostanú chuť, ktorú si naozaj zamilujete. Každý recept je u mňa pokusom. Ale ak poznáte chute viacerých ingrediencií, možno vás napadne aj vylepšenie ako napríklad dostrúhaná cvikla marinovaná v balzamiku a pod J 

Čím je prínosná kapusta, je vôbec nakladaná „raw“?
Nakladanie kapusty má na Slovensku tradíciu. Existuje asi toľko receptov, koľko rodín, ktoré ju nakladajú do suda. V stredoveku bola kapusta jednou z hlavných surovín na slovenských stoloch. Obsahuje málo kalórií, čo vtedy asi nikto neriešil, ale hlavne – chráni pred ochoreniami, teda posilňuje imunitu. Obsahuje vitamíny skupiny B, C a dôležitý je aj K. Je zásobárňou železa, horčíka, draslíka. Niekde som čítala, že v kyslej kapuste je aj malá stopy vitamínu D. Rada ju používam upravenú s hubami, so zemiakmi, na haluškách ju objavila aj naša malá dcérka a veľmi jej chutila. Udržujete tradíciu nakladania kapusty? Máte nejaký špeciálny recept po babičke? Pridávate jablko? J Pochváľte sa.

Celkom 4 príspevky

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Zoradiť: od najstarších | od najnovších
kubilu
20.12.2018 12:32 | |
+23 -10
Reagovať
Za mňa absolútne nie! Po zjedení čo len pár lyžičiek niečoho takého by ma rovno odviezli na ARO!
paces73
28.3.2019 00:24 | |
+11 -6
Reagovať
No, k tomu receptu: Bod 2 - nechať pôsobiť s bobkovým listom a čiernym korením... A to preboha načo? Či tam vavrín a korenie dáte alebo nie je úplne jedno, pretože kvasená kapusta ich obsahuje viac než hojne... Bod 3 - Z húb len šampiňóny? Alebo ešte max ***ake? A to prečo? Všetky jedlé huby a zvlášť hríby sa dajú bez úhony jesť surové. Takže marinované detto. (Apropos, pred spojku "alebo" sa čiarka nedáva!) NO a ešte k obkecu k receptu. Budem citovať: " Obsahuje málo kalórií, čo vtedy asi nikto neriešil, ale hlavne – chráni pred ochoreniami, teda posilňuje imunitu. " No...takže...v miulosti sa absolútne neriešilo, či to alebo ono niečo obsahuje. Kyslá kapusta sa robila preto, lebo to bol jej JEDINÝ spôsob konzervácie a uchovávanoia na dlhšiu dobu. A čo sa imunity týka, tak to máte trošku pomýlené. Imunita sa nedá posilniť. Neexistuje niečo ako oslabená imunita. Ak by človeku oslabla imunita, bol by okamžite mŕtvy. Jediní, kto majú oslabenú imunitu, sú ľudia HIV pozitívni. A preto umierajú... Pojem "oslabená imunita" je rýdzo obchodný ťah farmaceutických spoločností na predaj úplne zbytočných doplnkov výživy. Ak mi neveríte, spýtajte sa na to medzi štyrmi očami hocijakého lekára...
Andrej.68
16.12.2019 22:49 | |
+2 -5
Reagovať
Reakcia na paces73: Uz davno som necital nic primitivnejsie a primitivnejsim sposobom napisane, ako je tento dehonestujuci vyplod od paces73. A myslim, ze by bolo zbytocne to nejak detailnejsie analyzovat. Vyrok - "Argumentovať s urcitymi ľuďmi je ako hrať šachy s holubmi.... - vie vysvetlit (len, zial, nie holubom... :) ).
forest63
23.8.2020 13:50 | |
+4 -0
Reagovať
Uzasny recept. Mne sa velmi paci, kto zije na RAW styl urcite oceni Netreba pocuvat nazory laikov co nerozumeju koncepcii zivej stravy F.