Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu silvestrovského pohostenia
INGREDIENCIE
750 g
múka polohrubá
150 g
bravčová masť
2 ks
vajce
300 ml
mlieko
1 kocka
čerstvé droždie
1 štipka
cukor
1/2 ČL
soľ
500 g
oškvarky
1 ks
vajce na potretie
celá rasca
POSTUP
1.
odmeriame si mlieko, trochu odlejeme do hrnčeka, pridáme droždie, trošku (1/2 lyžičky) cukru a necháme vzísť kvások, v mlieku ktoré nám zostalo rozhabarkujeme dve celé vajcia a soľ, múku preosejeme do misky, pridáme kvások, mlieko s vajíčkami, masť alebo iný tuk a vypracujeme cesto, na teplom mieste ho necháme asi tak hodinku - dve kysnúť, oškvarky pomelieme, alebo len posekáme nožom... vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, na 2/3 cesta rozprestrieme oškvarky a cesto poprekladáme ako obálku, preložené cesto uložíme spojmi dolu, prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút, potom cesto znovu rozvaľkáme, preložíme a necháme znova kysnúť... zopakujeme ešte raz
2.
naposledy cesto rozvaľkáme na 1,5 - 2 cm, potrieme rozšľahaným vajíčkom a radielkom nakrájame na štvorce, potom posypeme rascou alebo hocičím iným čo máme radi a preložíme na plech, pečieme na 200°C asi 15 minút
3.
sú výborné len tak s teplým čajom alebo k vínu pre dobrú návštevu...
1 2 3 4 5 ... 13
Vybrali sme pre vás
Mrkva
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
Mrkva je naša! Je lokálna, zdravá, dobre skladovateľná a teda dostupná takmer celoročne.
Kompóty
Kompóty sú v kurze!
Kompóty sú v kurze!
Kúsok leta v treskúcej zime zabezpečia domáce zaváraniny.