Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu štóly
Recept pre každého kuchára, množstvo receptov pre pečenie a varenie. Recepty pre chutný život. Slovenské jedlá a medzinárodná kuchyňa
INGREDIENCIE
1/3 šálok
vlažné mlieko
0,667 kociek
droždie
1 PL
kryštálový cukor
1 PL
hladká múka
2 šálky
hladká múka
1/2 šálok
kryštálový cukor
1/2 KL
soľ
1 štipka
muškátový orech
1 šálka
hrozienka
0,667 šálok
pomarančová kôra
1 KL
citrónová kôra
200 g
maslo
1 ks
vaječný žĺtok
1 PL
rum
1/2 šálok
práškový cukor
roztopené maslo
POSTUP
1.
Do 1/3 šálky nalejeme vlažné mlieko a rozmiešame v ňom 2/3 kocky droždia s 1 PL kryštálového cukru a s 1 PL hladkej múky. Dáme na teplé miesto a necháme nakysnúť. Do misy preosejeme 1 šálku hladkej múky, pridáme 1/2 šálky kryštálového cukru, 1/2 ČL soli, štipku muškátového orieška, 1 šálku hrozienok, 2/3 šálky kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry, 1 ČL citrónovej kôry a 200 g masla vymiešaného s 1 žĺtkom a 1 PL rumu. Všetko zalejeme kváskom.
2.
Cesto miešame vareškou, kým sa nezačne lepiť. Potom prisypeme ešte 1 šálku hladkej múky, rukami vypracujeme polotuhé cesto a necháme zakryté utierkou 1 hodinu nakysnúť. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Kratšie okraje zahneme smerom k stredu, dlhšie okraje prehneme do dvoch tretín z každej strany tak, aby sa okraje v strede prekrývali asi jednou tretinou.
3.
Štólu uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, stred pretlačíme po dĺžke hranou dlane a necháme ju vykysnúť na teplom mieste 20 minút. Štólu pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C asi 50 minút. Horúcu štólu niekoľkokrát potrieme roztopeným maslom, posypeme 1/2 šálky práškového cukru a necháme vychladnúť.
Vybrali sme pre vás
Mrkva
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
Mrkva je naša! Je lokálna, zdravá, dobre skladovateľná a teda dostupná takmer celoročne.
Kompóty
Kompóty sú v kurze!
Kompóty sú v kurze!
Kúsok leta v treskúcej zime zabezpečia domáce zaváraniny.