Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu vianočnej štóly
INGREDIENCIE
275 g
sultánky
125 g
korintka
2 PL
rum
84 g
droždie
2 KL
cukor
250 ml
mlieko
750 g
múka
125 g
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
štipiek
soľ
2 KL
citrónová kôra
6 kvapiek
aróma horká mandľa
štipiek
kardamón mletý
štipiek
mletý muškátový oriešok
250 g
maslo
100 g
kandizovaná citrónová kôra
100 g
mleté mandle
75 g
maslo
podľa chuti
práškový cukor na posypanie
POSTUP
1.
Sultánky aj korintky zalejeme rumom, necháme odstáť 20 minút a dáme odkvapkať na cedidlo. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme 2 lyžičky cukru a 3 lyžice mlieka, premiešame a pri izbovej teplote necháme kysnúť 15 minút.
2.
Do misy dáme dve tretiny múky. Uprostred urobíme jamku. Do múky pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru, mandľovú arómu, koreniny a rozohriate maslo.
3.
Nakysnuté droždie vlejeme do jamky. Od stredu k okrajom premiešavame s múkou, zvyšným mliekom a ostatnými prísadami. Potom pridáme zvyšok múky a cesto miesime tak dlho, kým nie je hladké a nelepí sa na steny. Potom doň zapracujeme sultánky, korintky, kandizovanú kôru a mandle.
4.
Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnú asi hodinu. Dosku jemne pomúčime a cesto na nej asi 10 minút dôkladne miesime, udierame ním o dosku, kým nie je pružné a prestane sa lepiť. Potom ho rozvaľkáme na okrúhlu placku s priemerom asi 35 cm. Jednu stranu preložíme cez stred, aby vznikol typický tvar štóly.
5.
Plech vyložíme papierom na pečenie. Štólu naň položíme a prikrytú necháme kysnúť na teplom mieste, kým sa jej celý objem nezväčší asi o polovicu. Rúru predhrejeme na 250°C.
6.
Štólu vyložíme do predhriatej rúry. Teplotu v rúre znížime na 160°C a pečieme 45-55 minút.
7.
V hrnčeku roztopíme maslo na potretie štóly. Štólu vyberieme z rúry a ihneď ju hojne potrieme maslom a nahrubo pocukrujeme.
Vybrali sme pre vás
Čučoriedkové
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky, sladkokyslasté bobule plné vitamínov a antioxidantov, sa hodia nie len do koláčov :) Vychutnajte si...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.