Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu vianočnej štóly
INGREDIENCIE
275 g
sultánky
125 g
korintka
2 PL
rum
84 g
droždie
2 KL
cukor
250 ml
mlieko
750 g
múka
125 g
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
štipiek
soľ
2 KL
citrónová kôra
6 kvapiek
aróma horká mandľa
štipiek
kardamón mletý
štipiek
mletý muškátový oriešok
250 g
maslo
100 g
kandizovaná citrónová kôra
100 g
mleté mandle
75 g
maslo
podľa chuti
práškový cukor na posypanie
POSTUP
1.
Sultánky aj korintky zalejeme rumom, necháme odstáť 20 minút a dáme odkvapkať na cedidlo. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme 2 lyžičky cukru a 3 lyžice mlieka, premiešame a pri izbovej teplote necháme kysnúť 15 minút.
2.
Do misy dáme dve tretiny múky. Uprostred urobíme jamku. Do múky pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru, mandľovú arómu, koreniny a rozohriate maslo.
3.
Nakysnuté droždie vlejeme do jamky. Od stredu k okrajom premiešavame s múkou, zvyšným mliekom a ostatnými prísadami. Potom pridáme zvyšok múky a cesto miesime tak dlho, kým nie je hladké a nelepí sa na steny. Potom doň zapracujeme sultánky, korintky, kandizovanú kôru a mandle.
4.
Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnú asi hodinu. Dosku jemne pomúčime a cesto na nej asi 10 minút dôkladne miesime, udierame ním o dosku, kým nie je pružné a prestane sa lepiť. Potom ho rozvaľkáme na okrúhlu placku s priemerom asi 35 cm. Jednu stranu preložíme cez stred, aby vznikol typický tvar štóly.
5.
Plech vyložíme papierom na pečenie. Štólu naň položíme a prikrytú necháme kysnúť na teplom mieste, kým sa jej celý objem nezväčší asi o polovicu. Rúru predhrejeme na 250°C.
6.
Štólu vyložíme do predhriatej rúry. Teplotu v rúre znížime na 160°C a pečieme 45-55 minút.
7.
V hrnčeku roztopíme maslo na potretie štóly. Štólu vyberieme z rúry a ihneď ju hojne potrieme maslom a nahrubo pocukrujeme.
Vybrali sme pre vás
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...
medovníky
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Aké by to boli vianoce bez voňavých medovníkov. Hľadáte, podľa ktorého receptu upiecť tie ozaj dobré medovníky? Vybrali...