Pridať recept

Rýchly obed, jednoduché cestoviny s parádnym pestom

Rýchly obed, jednoduché cestoviny s parádnym pestom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

ks
cestoviny tagliatelle čerstvé
3 PL
pesto z petržlenu
ks
sušené paradajky
ks
za hrsť jadierok (tekvica, slnečnica, sezam, olivový olej a parmezán

postup

Ak sa spýtate detí čo na obed, u nás doma „fičia“ palacinky za dobré známky. Keďže mávame samé jednotky, tak sme palacinky už obmedzili :)  No a cestoviny. Deti majú radi „holé“, teda len tak s olejom, alebo posypané parmezánom. No a jasné, že v menu pre deti nájdete vždy špagety s kečupom a syrom. Pri čítaní ponuky v takomto duchu ma vždy mykne od hnevu :( Kečup na cestoviny si žiaden „talianomilec“ nikdy nedá rovnako, ako si ho nedá k pizzi :) A nevyhovárajte sa, že je to super. Lebo nie je. Jednoduchá paradajková omáčka sa dá spraviť rýchlo a na milión spôsobov, dokonca sa mixovaním jej záverečnej fázy dá skryť aj kopa zeleniny, čo by inak deti nejedli :)

Jadierka ako tekvica a slnečnica, sú lokálnym, veľmi dobrým a plnohodnotným zdrojom bielkovín. Na 100g ich je cca 45%. Nám sa osvedčili tmavozelené jadierka (lúpané) od farmárov z okolia Senca. Zabudla som ako sa volali, lebo sme obal na kilovom sáčku roztrhli ešte v aute kým sme došli domov, dosť veľká časť bola fuč :) Sezamové jadierka v recepte sú zas bohatým zdrojom vápnika.

Tagliatelle na obrázkoch som si nespravila doma, ale kúpila – čerstvé talianske poctivé s dlhou tradíciou. V preklade sa výrobca volá Jano Žaba, tak si hľadajte v chladiacich boxoch so slovníkom :)

Recepty na pesto z petržlenu a sušené paradajky

1.

Uvarené cestoviny odložíme do misky s olivovým olejom, premiešame a prikryjeme pokrievkou aby sa nevysušili. Cestoviny vždy varíme tesne pred dokončením omáčky. Taliani vždy s omáčkou cestoviny krátko prevaria , iba „bolognese“ sa podávajú oddelene - čisté špagety, nakoľko v omáčke sú guľky z mletého mäsa a tie sa servírujú navrchu špagiet s pariacou sa omáčkou.

 
2.

Teraz ale pripravujeme cestoviny s už hotovým pestom. Do panvice dáme dve lyžice olivového oleja, 2PL pesta a rozohrejeme miešaním. Ak máte pesto čerstvé a nevyťahujete ho z chladničky, iba ho vmiešajte do horúcich rezancov. Pinzetou naberte cestoviny a na horúcej panvici s roztlačeným cesnakom premiešajte. Servírujte na horúci hlboký tanier. Posypeme jadierkami, sušenými paradajkami a postrúhaným parmezánom.

3.

TIP: vegáni pozor- vymixované tekvicové jadierka majú veľmi podobnú chuť k parmezánu, skúste 

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Cukety v polente, rýchly obed z ryže a šošovice
Cuketa v polente a skvelá ryža
Polenta je kukuričná krupica, z ktorej sa robí skvelá kaša. Najmä v Taliansku je veľmi obľúbená a tam som sa...
Taco
Chutná mini tortilla – Taco
Ďalšia mexická dobrota, založená na chutnej plnke v pšeničnej či kukuričnej tortille.
8 rýchlych tipov na zapekanie
8 rýchlych tipov na zapekanie: Chrumkavé bleskovky z jedného plechu!
Hľadáte recept, ktorý je nenáročný a potešíte ním celú rodinu? Inšpirujte sa niekoľkými obľúbenými...