Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Chýba vám železo? Morské riasy a potraviny proti anémii

Čoraz častejšie sa stretávam u svojich klientov s požiadavkou ako poraziť anémiu. V lekárňach samozrejme existuje široký sortiment doplnkov výživy, no ľudia sa snažia nájsť „liek“ aj v prirodzenej strave. Odporúčam DULSE riasy pre vysoký obsah jódu, železa a vápniku.

Čo je anémia a ako sa prejavuje?

Anémia, alebo chudokrvnosť, sa dá laicky definovať ako nedostatok hemoglobínu, teda zníženie jeho koncentrácie v krvi pod stanovenú normu. Pri nedostatku hemoglobínu, na ktorý sa viaže kyslík, sa nedostatočne okysličujú tkanivá a vtedy hovoríme o tkaninovej hypoxii. Chudokrvnosť vám zistí  lekár z krvných testov.

Ak nie je anémia dedičná, či chronická, podozrenie, že ju máte sa prejavuje zvyčajnými vonkajšími príznakmi. Presvitajúce cievne riečiská, bledosť pokožky, suchá a nepružná pokožka, závraty, bolesti hlavy až mdloby, nechutenstvo do jedla, silné búšenie srdca...

Anémia môže byť aj vrodená, anemický môžete byť po úraze a strate krvi, nádorových ochoreniach. Rovnako sa anémia môže prejaviť pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy, obličiek, podvýžive, nedostatku vitamínu b12, železa, kyseliny listovej. Železo je súčasťou hemoglobínu a pomáha práve pri transporte kyslíka. 

V prípade, že nie ste sledovaný lekárom z iných príčin, pri takýchto príznakoch navštívte lekára preventívne. Pri zistenej anémii je vhodné spraviť si aj test na potravinovú intoleranciu.  Nechutenstvo je často sprevádzané vitamínovou a minerálnou „nedovýživou“ a môže byť spojené aj s poruchou trávenia niektorých zložiek v potravinách.

Potraviny s vysokým obsahom železa

Špenát, cvikla, brokolica, červená fazuľa, hrášok, cvikla, paradajky, kel, tekvicové jadierka, sušené marhule, quinoa, riasy, výborné sú vaječné žĺtka (bio kvalita), ktoré obsahujú aj vitamín D a veľa vápnika. So železom sú na tom dobre kôrovce, a niektoré druhy mäsa, no stále hovoríme o bio kvalite živočíšnych produktov na konzumáciu.  Ak nemáte DULSE riasy, použite výbornú spirulinu, alebo kombinujte aj chia semienka, alebo namočené či ľahko prevarené ovsené vločky. Nezabúdajme, že aj pri prijímaní esenciálnych látok platia isté pravidlá, pre jeho vyššiu absorpciu je vhodné konzumovať zvlášť rastlinné zložky a zvlášť napríklad vajíčka a mäso. Znižovanie železa v krvi má na svedomí aj alkohol, káva a čaje s vysokým obsahom kofeínu.

Strava by mala byť za každých okolností pestrá a vyvážená bez častého opakovania jednej suroviny. (možnosť vzniku potravinovej intolerancie). Predávkovanie železom je tiež nebezpečné, preto ak užívate vitamínové doplnky o ich kombinácii sa tiež poraďte s lekárom.

Prečo doplniť stravu aj DULSE vločkami?

Morské riasy Dulse sa na trh dodávajú iba v bio kvalite. Naviac sú sušené šetrným spôsobom , takže si plne zachovávajú svoje výživové hodnoty a teda ich môžeme považovať za 100% surovú stravu. Sú teda vhodné pre fanúšikov raw. Riasy pre nás na Slovensku nie sú zrejme prirodzenou stravou a preto sa k nim môžeme najskôr stavať odmietavo.  Zvyknete si na horkastú chuť po jóde, ktorý obsahujú vo vysokom množstve. Neváhajte však s ich konzumáciou, vaša štítna žľaza vám bude vďačná (ich konzumáciu si ale pri poruchách štítnej žľazy určite prekonzultujte s lekárom).

Vločky majú vysoký podiel bielkovín a dokonca aj vitamín B12. Majú výraznú slanú chuť a sú výborným „slanidlom“ do šalátov, na krehké lístky ako i ku grilovaným pochúťkam či morským plodom, do studených polievok a napríklad aj k pohánkovej kaši „naslano“. 

Šošovicová nátierka s DULCE vločkami

Suroviny:

  • 100 g šošovica
  • 1 ks mrkva
  • 2 strúčiky cesnak
  • 100 g brokolica
  • olivový olej
  • petržlenová vňať
  • čierne korene
  • 20 g dulse vločky
  • bobkový list

Postup na prípravu

 

Nutričné hodnoty DULSE v 100g (zdroj: lifefood.cz)

  • Energetická hodnota  1144 kJ / 272 kcal
  • Tuky  1,7 g
    • z toho nasýtené 1,7 g
  • Sacharidy 44 g
    • z toho cukry 4 g
  • Vláknina 33 g
  • Bielkoviny 21 g
  • Soľ 0,31 g
  • Železo 43 mg
  • Vápnik 214 mg
  • Jód 24 mg
Henrieta

Henrieta Peškovičová 
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Diskusia (3 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
28.8.2015 09:46 | |
+1 -1
(y)
Henrieta_Peskovicova
4.8.2015 17:17 | |
+5 -0
Dobry den, DULSE vlocky som kupovala tu: http://www.happylife.eu/morske-riasy/morske-riasy-dulse-vlocky-bio-100g-lifefood/ Maju aj kopec inych veci...:) Drzim palce. Henrieta
lydus43
1.8.2015 10:37 | |
+11 -3
Dobrý deň chcela by som vedieť kde tieto vločky dostanem kúpiť mam anémiu velmi by som to chcela zmenit mam velmi zlé výsledky krvy a ked neberiem lieky sa mi to stále zhorši
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.