Pridať recept

Nie nadarmo sa hovorí: „Zdravý ako repa!“

Červená repa (cvikla) je pre mnohých možno nie najvábnejšia zelenina spolu so špenátom, ktorý vás určite nútili jesť v školskej jedálni. Rozhodne by ste jej mali dať druhú šancu, pretože vášmu telu môže priniesť množstvo zdravotných benefitov.

Červenú repu poznala už grécka bohyňa Afrodita, ktorá vďačila svojej kráse práve tejto zelenine. V tej dobe sa však nepoužíval koreň ale iba mladé listy, z ktorých sa pripravovali odvary. V rímskej kuchyni boli listy veľmi obľúbené používali sa do šalátov, na prípravu rôznych vývarov a iných špecialít. Rozhodne to teda nebolo jedlo pre chudobných, ale naopak veľmi zámožných ľudí. Potom sa červená repa rozšírila do Európy a začal sa využívať aj koreň, ale najskôr len ako liečivo, ktoré pomáhalo pri hnačkách, zápchach, horúčkach a na kožné problémy.

Cviklový šalát
fotogaléria
Cviklový šalát
Zdroj: kucharka111

Pre Slovanov bola červená repa naopak jednou zo základných potravín. Údajne bola predchodcom zemiakov a pokrmom prostého ľudu a bežne sa podávala sa na večeru ako príloha k mäsu. No postupom času sa repa takmer vytratila z našich jedálničkou, no nastal čas, ju tam opäť zaradiť!

Viete čo všetko červená repa obsahuje?

 

Obsahuje vitamín A, B3, B6, C, K, betakarotén, kyselinu listovú a patoténovú. Z minerálov je to vápnik, horčík, fosfor, draslík, selén, sodík, železo, zinok, med a mangán. Ďalej zdraviu prospešné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. V 100 g červenej repy sa ukrýva 84% vody, 41 Kcal, 2 g bielkovín, 9 g sacharidov, 3,2 g vlákniny a 0,1 g tuku.

Cviklový šalát z ovčím syrom
fotogaléria
Cviklový šalát z ovčím syrom
Zdroj: dreamstime

Zdraviu prospešné účinky repy

Konzumácia červenej repy zvyšuje odolnosť organizmu, pretože obsahuje betacyanín, to je druh pigmentu, ktorý má protinádorové účinky. Niektoré výskumy dokonca ukazujú, že pravidelné pitie šťavy z červenej repy pomáha pri liečbe rakoviny, samozrejme ide len o doplnok k hlavnej liečbe.

Obsahuje množstvo dusičnanov, ktoré sa v tele menia na plyn, ten rozširuje tepny, čím sa zvyšuje prietok krvi do celého tela aj mozgu a znižuje krvný tlak. Dobrý prietok krvi je veľmi dôležitý hlavne vo vyššom veku, pretože naše telo postupom času stráca schopnosť produkovať oxid dusnatý. Dusičnany taktiež zvyšujú výkon a vytrvalosť, preto sa cvikla odporúča jesť všetkým športovcom, účinok sa dostaví už cca do 2 hodín od konzumácie.

Pikantný cviklový šalát
fotogaléria
Pikantný cviklový šalát
Zdroj: gurmanka

 

Pektíny pomáhajú pri trávení, znižujú cholesterol a prečisťujú črevá. Vďaka vláknine, ktorú repa obsahuje už nebudete mať problém s nepravidelnou stolicou alebo zápchou. Červená repa sa veľmi často odporúča jesť tehotným ženám, pretože napomáha v zdravom vývoji dieťatka. Taktiež pomáha pri tvorbe červených krviniek, takže je vhodná pre ľudí, ktorí trpia anémiou. Dôležitá je na tvorbu a pevnosť väziva a kostí. Napomáha udržať mladistvý a zdravý vzhľad, pružnú pokožku, pevné a zdravé nechty.

Pozor by si na jej konzumáciu mali dať diabetici kvôli vyššiemu obsahu cukru a taktiež ľudia, trpiaci na močové kamene, pretože červená repa obsahuje kyslinu šťaveľovú, ktorá dráždi močové cesty.

Krémová cviklová polievka
fotogaléria
Krémová cviklová polievka
Zdroj: Shutterstock

Po jej konzumácii a následnom vylúčení z tela dochádza k sfarbeniu nielen stolice ale aj moču do červena, takže sa nezľaknite. Naopak, toto sfarbenie je do dôkazom toho, že máte dobre fungujúce obličky a trávenie.

Využitie repy v kuchyni

Červenú repu môžete zavárať, variť alebo upiecť v rúre. Pripraviť si z nej chutný koláč, skvelý nápoj alebo netradičnú nátierku. Vo väčšine receptov sa najskôr pečie v rúre zabalená v alobale a potom sa ďalej upravuje. Určite najznámejším receptom je sterilizovaná červená repa a cviklová polievka nazývaná boršč. Už ste skúšali zeleninové čipsy? Cvikla je na túto pochúťku ako stvorená! Dôležité je si uvedomiť, že rovnako ako iné ovocie a zelenina, aj červená repa má najviac účinných látok v surovom stave. Čiže úplne najjednoduchšie je ju odšťaviť, pripraviť si z nej smoothie nápoj alebo si ju nakrájať do šalátu. Okrem koreňa sa dajú v kuchyni využiť aj listy. Hodia sa do šalátov, smoothie nápojov alebo rôznych štiav, keďže svojou chuťou pripomínajú špenát.

Cviklový koláč
fotogaléria
Cviklový koláč
Zdroj: gurmanka

Cvikla dokáže zafarbiť všetko s čím príde do styku, pri práci s ňou radšej používajte gumené rukavice. Škvrny sa dajú vyčistiť pomocou citrónovej šťavy, ktorú zmiešate so soľou. Táto farbiaca schopnosť sa využíva napríklad pri farbení veľkonočných vajíčok.

Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Recepty z vlastnej záhradky
Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé...
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je zdravou náhradou kravského mlieka. Na rozdiel od sójového mlieka nemá negatívny vplyv...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...