Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Súdok plný zdravia - kyslá kapusta!

Táto kyslá, chrumkavá a hlavne šťavnatá zelenina patrí do našich jedálničkov už dlhé roky. Za svoju unikátnu chuť vďačí bakteriálnemu kvaseniu. Dá sa konzumovať počas celého roka, no väčšina z nás po nej siaha najmä v zime. Kyslá kapusta je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov, vlákniny, bielkovín a energie. Recepty na jej prípravu sa tradujú z generácie na generáciu a niet divu, veď už naše staré mamy vedeli, čo je dobré! Najdôležitejšia je však skutočnosť, že kyslá kapusta je prírodným zdrojom probiotík, za ktoré dnes vyhodíte v lekárni desiatky eur. Ak ešte stále váhate, či si kyslú kapustu doma pripraviť, čítajte ďalej a presvedčte sa o jej pozitívnych účinkoch.

Viete, čo všetko kyslá kapusta obsahuje?

Z vitamínov v nej nájdete vitamín A, B3, B6, B12, C, E, K, kyselinu listovú, pantoténovú a luteín. Zo stopových prvkov je bohatá na sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, fluorid, zinok, mangán, meď a selén. Cca 100 g kapusty obsahuje tieto nutričné hodnoty: 20,5 Kcal - 1,2g bielkovín - 4,5g sacharidov - 0,05 tuku - 3,4 g vlákniny a 90% vody.

Fotorecept:
Zdroj: Vendelincok

Objavte zdraviu prospešné účinky kvasenej kapusty!

Kyslá kapusta a akákoľvek iná kvasená zelenina obsahuje tzv. probiotické kultúry, takže sa zaradzuje medzi prírodné probiotiká. Tieto látky produkujú kyselinu mliečnu, ktorá podporuje vstrebávanie vápnika a železa, vyživujú bunky hrubého čreva, tlmia rast patogénnych baktérií a podporujú trávenie. Vďaka vláknine konzumácia kyslej kapusty zlepšuje priechodnosť čriev, umožňuje rýchlejšie odstraňovanie toxických látok z tela a zabraňuje vzniku zápchy. Výskumy zistili, že kyslá kapusta pôsobí ako prevencia voči rakovine prsníka, pečene, pľúc a hrubého čreva. Vitamíny, ktoré obsahuje významne podporujú obranyschopnosť a imunitu organizmu, bojujú proti rôznym vírusom a infekciám. Cukrovkárom pomáha kyslá kapusta udržiavať primeranú hladinu cukru v krvi. Znižuje vysoký krvný tlak, podporuje tvorbu červených krviniek, posilňuje srdcový sval a regeneruje bunky v tele. Pôsobí ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe, postará sa Vám o správne fungovanie metabolizmu a zabráni ukladaniu tukov na vnútorných orgánoch. Kyslá kapusta priaznivo pôsobí proti depresii, prispieva k dobrej nálade, upokojuje nervový systém a dokáže zatočiť so stresom. Ani pri diéte nie je na zahodenie, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk a má minimum kalórií.

Domáca, či kupovaná kapusta?

Najlepším riešením samozrejme bude, ak si kyslú kapustu pripravíte doma. Ak túto možnosť nemáte alebo sa Vám s jej prípravou nechce piplať, ostáva Vám jedine návšteva obchodu. V tomto prípade musíte zbystriť pozornosť a čítať etikety. Výskumy totižto ukázali, že kupovaná kyslá kapusta často neobsahuje takmer žiadny vitamín C! Na obale, by ste mali v zložení nájsť hlavne kapustu, kmín a soľ. Môžu tam byť pridané iné druhy zeleniny, ako je napríklad cibuľa alebo koreniny. Nič viac, by však kapusta obsahovať nemala! Vyhýbajte sa pasterizovaným produktom a produktom s konzervantami. Hľadanie bude ťažké, ale v dnešnej dobe už niektoré supermarkety a obchody so zdravou výživou v ponuke “domácu“ kyslú kapustu majú. Ale ak chcete pre svoje zdravie urobiť niečo pozitívne, tak si určite pripravte svoju vlastnú, za tú námahu to naozaj stojí!

Fotorecept:
Zdroj: Vendelincok

Kyslá kapusta v kuchyni

Určite nemusíme zdôrazňovať, že kyslá kapusta by sa mala konzumovať čerstvá, pretože len tak si zachová všetky zdraviu prospešné vitamíny a minerály. Takže šup s miskou ku súdku! Klasická zelenina v kombinácii s kyslou kapustou moc nefunguje. Naopak vynikajúca je v kombinácii s mrkvou a jabĺčkom, prípadne v kombinácii s citrusmi. V slovenskej a českej kuchyni sa kyslá kapusta tradične podáva dusená ako príloha k mäsu a zabíjačkovým dobrotám. Známa je aj kapustová polievka, kapustnica, strapačky s kapustou alebo segedínsky guláš. Kyslú kapustu môžete využiť na slané kysnuté alebo krehké koláče, ako plnku do mäsových rolád alebo zemiakového cesta.

Kurča na kyslej
Zdroj: eruska25

Inšpirujte sa receptami s kyslou kapustou:

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
matadorec
9.9.2016 23:14 | |
+0 -2
Kapustu-jedine domacu.stoji mi ta piplacka za to.a k receptu?-kuracie stehna nakapuste s minimom oravskej slaninky a zapiect so zemiakmi - PPC.strapscky ,ani nehovorim...beatiful papina👌
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.