Pridať recept

Egreše

Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker. Okolo 15. -16. stroročia začal byť využívaný človekom ako ozdobný krík v živých plotoch. Prvé zmienky o pestovaní pochádzajú z Ruska. Odtiaľ sa rozšíril do Európy a Ameriky. Plody na konzumáciu sa začali využívať až v čase, keď bol presadený na úrodnejšiu pôdu, čím ker začal plodiť chutnejšie, väčšie a sladšie ovocie.

Zrelý egreš je šťavnatý a sladký. Šupka je pevná, ktorá sa konzumovať nemusí. Však by to ale bola škoda, pretože je plná zdravia. Plody egrešu sú dužinaté bobule, ktoré sú farby od belavej, cez žltú, zelenú, slabo červenú až po tmavo červenú. Krík egrešu dorastá do výšky 1 – 1,5 metra. Je to viacročná rastlina. Existuje viac ako 800 druhov egreša, na niektorých odrodách sú jemné chĺpky. Egreš je teplomilná rastlinka, preto sa sadí na miesta, kde svieti čo najviac slnka. Potrebuje dostatok vody, pretože má plytkú koreňovú sústavu. Môžete ich tak  vysadiť aj do kvetináča, no nesmIe sa zabúdať na pravidelnú zálievku a dostatok slnka a tepla.

Egreše sú veľmi výživná potravina. Obsahujú vápnik, meď, zinok, mangán, selén, železo, horčík, fosfor, draslík, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, vitamíny skupiny A, B, C, E, kyselinU pantoténovú, kyselinU listovú, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.  Pomáhá pri ateroskleróze, účinkuje pri zápche, znižuje krvný tlak, zlepšuje využitie bielkovín, podporuje tvorbu zdravej pokožky a vlasov, posilňuje cievy, zbavuje telo jedovatých kovov a detoxikuje organizmus. Malým negatívom je, že egreše majú dosť vysoký podiel ovocného cukru.

Egreše sa v kuchyni najčastejšie využívajú vďaka pektínu, ktorý spôsobuje rôsolovanie do zaváranín, džemov. V tomto prípade by mali byť egreše menej zrelé. Pripravuje sa z nich aj víno, ovocné saláty, dezerty, koláče, múčniky. Využívajú sa aj na prípravu ovocných omáčok typu "žahour", v prípade ak nemáte dostatok čučoriedok či malín.

 

DOBRÉ RECEPTY:

všetky recepty s egrešmi

 

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ovocné smoothie so spirulínou
Spirulina
Spirulina je modrozelená sinica, veľmi náročná na čistotu prostredia. Je významným zdrojom ľahko...
Diva velkonocne slane natierka
Slané veľkonočné špeciality!
Sviatky jari sa nesú aj v znamení mnohých návštev. Hostí treba neustále niečím privítať a pripraviť im...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...