Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!

Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká chyba, pretože tieto červené bobule Vám ešte môžu počas zimných mesiacov poslúžiť, a to nielen na posilnenie imunity!

Šípková ruža je ker, na ktorom rastú šípky a je rozšírená po celej Európe a Ázii. Najlepšie sa jej darí na slnečných stráňach, no nájdete ju aj na okrajoch lesov a poľných cestách. Rastie jednotlivo, ale aj vo väčších hlúčkoch a vytvára nepriechodné húšte. Vetvy má posiate tŕňmi, kvitnúť začína v máji a je posiata bielymi až ružovkastými kvetmi. Plody šípkovej ruže - šípky majú rôzny tvar, veľkosť aj farbu od tmavo oranžovej až po tmavo červenú. Dozrievať začínajú na konci augusta až začiatkom septembra, no ten správny čas na zber je až na konci septembra. Šípky by pri zbere nemali byť prezreté, pretože prichádzajú o značnú časť vitamínu C. Zbierať by sa mali počas slnečných dní, ešte pred príchodom vlhkého jesenného počasia, inverzie a mrazov.

Fotorecept:
Zdroj: rennatte

Viete čo všetko šípky obsahujú?

Z vitamínov sa v nich ukrýva vitamín A, B2, B3, B6, C, E, K, betakarotén, luteín, cholín, kyselina listová a pantoténová. Z minerálov v nich nájdete vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, zinok, meď a mangán. Nutrične má 100g čerstvých šípok cca 166 Kcal, 2g bielkovín, 37g sacharidov, 28g vlákniny, 31g vody a 0,25g tuku.

Zdravie ukryté v šípkach!

Pomôžu pri nachladnutí, dýchacích problémoch a taktiež pri zápale močových ciest. Pomáhajú budovať imunitu a chránia organizmus pred rôznymi vírusmi. Šípky sú prírodným liekom proti krvácaniu ďasien a paradentóze. Spevňujú cievy a uľavia od bolesti, ktoré spôsobujú kŕčové žily. Pektín a ovocné kyseliny pôsobia mierne močopudne a laxatívne. Šípkový čaj pomáha pri problémoch so zápchou a obličkami. Vedeli ste o tom, že šípky zásobujú naše bunky kyslíkom, zlepšujú sústredenie a pozitívne ovplyvňujú nervovú sústavu? Zo šípok sa dá pripraviť aj olej, ktorý vyhladí vrásky, pomôže s kožnými chorobami, vredmi a preležaninami. Stačí ak šípky pomeliete, zalejete kvalitným olejom a necháte 14 dní odstáť, potom olej precedíte a môžete ho začať smelo používať. Posilňujú sexuálny apetít a potenciu.

Šípkový čaj
Zdroj: BlazenaSadovska

Ktoré sú tie najlepšie?

Najlepšie šípky sú samozrejme tie, ktoré si sami nazbierate, pretože aspoň viete v akom prostredí rástli. Môžete spojiť príjemné s užitočným, prejsť sa po prírode a spraviť tak niečo pre svoje zdravie! Šípky sa odporúčajú sušiť celé, ale nič sa im nestane ani ak ich nasekáte alebo rozdrvíte. Najskôr ich musíte umyť, osušiť a očistiť. Sušenie by malo byť čo najrýchlejšie, použite nato sito a dobre vetrané miesto. Už takmer vysušené šípky sa dosušujú v sušičke alebo v rúre pri teplote maximálne 60°C. Správne usušené šípky majú sýtu červenú farbu. Skladovať by sa mali na tmavom a suchom mieste, najlepšie v uzatvárateľnej sklenenej nádobe. Po roku je opäť čas nato, aby ste si ich nazbierali a usušili nanovo, pretože časom strácajú svoje účinky. Samozrejme, ak nemáte čas na zbieranie a sušenie, môžete to vyriešiť návštevou lekárne. Tam obvykle dostanete aj celé, aj drvené šípky, ktoré sú už usušené a vhodné na použitie.

Šípkový lekvár
Zdroj: najkucharka

Šípky a ich využitie v kuchyni!

Zo šípok sa dá sa z nich pripraviť kvalitné víno, sirup aj likér. Maškrtné jazýčky poteší marmeláda, pyré alebo sladký kompót. Šípková omáčka naopak fantasticky doplní divinu, hovädzie a bravčové mäso.  Najbežnejšie sa však zo šípok pripravuje čaj, ktorý sa dá pripraviť z čerstvých, ale aj sušených plodov. Nemal by sa však príliš dlho variť, lebo prídete o značnú časť vitamínu C.

Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
jjsan
22.9.2016 10:44 | |
+8 -3
nemali by najprv prejst mrazom?
Podobné články
Grilovane
Banskobystrické reštaurácie budú súťažiť v príprave grilovaných rebierok
Gastronomický festival zameraný na grilovanie Grilliada sa uskutoční v Banskej Bystrici na Námestí SNP 8. októbra...
Slovak food
Slovak Food Festival už tento víkend!
Po roku je tu opäť! Slovak Food Festival - najväčší piknik na Slovensku už tento víkend na Bratislavskom hrade!
Igor ehy
Šéfkuchár Igor Čehy Vás pozýva na Gurmán Fest Bratislava
Dnes vám predstavujeme Igora Čehyho - šéfkuchár Brasserie La Marine, ktorý sa už o niekoľko dní predstaví na Gurmán...
Buchty na hotdog
Americký hot dog ako inšpirácia na skvelú slovenskú večeru!
Áno, keď máme na mysli hot dog, skutočne hovoríme o naozajstnom americkom hot dogu, nie slovenskom párku v rožku, ktorý...
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...