Pridať recept

Arašidové maslo vám dodá energiu. Pribaľte si ho na túru!

Arašidové maslo je chutná, nie moc sladká nátierka. Miera sladkosti závisí na kvalite použitých arašidov a na množstve pridaného cukru. Niektoré maslá cukor neobsahujú vôbec. Toto je podobné aj s pridanou soľou, niektoré sú slanšie než iné. Do niektorých druhov arašidového masla sa pridávajú rastlinné oleje, väčšinou arašidové. Čím je vyšší obsah arašidov v masle, tým je kvalitnejšie. Chuť masla nieje ani sladká, ani slaná. Rozlišujeme dva druhy arašidového masla – smooth - jemné, maslo je rozmixované dohladka a crunchy – chrumkavé, v masle sa nachádzajú hrubšie kúsky nerozomletých arašidov.

Zdraviu prospešné účinky

Arašidové maslo dodáva do stravy hlavne tuk, z neho významnú časť sú zdravé omega-6 mastné kyseliny. No arašidové maslo neobsahuje žiadne omega-3 mastné kyseliny. Je výborný zdroj bielkovín, sacharidov a vlákniny. Obsahuje vitamíny E, B1, B3, B5, B6, koenzým Q10, kyselinu listovú, horčík, draslík, mangán, zinok a fosfor. A v typoch, kde je pridávaná soľ, je aj obsah sodíku. Pravidelná konzumácia menšieho množstva arašidového masla účinkuje preventívne proti infarktu a kardiovaskulárnym ochoreniam, pre správnu činnosť nervov.

Ak vám kupované arašidové maslo nechutí, tak si ho môžete pripraviť aj doma.

Domáce arašidové maslo

Arašidové maslo v kuchyni

Klasický spôsob jeho využitia je namazať si ho na chleba alebo pečivo. Na tmavom chlebe chutí lepšie než na bielom pečive. Môžete ho jesť samotné, posypať soľou alebo s čerstvou zeleninou. Arašidové maslo sa využíva aj nasladko. Môžete ho kombinovať s marmeládou (napríklad na touste s pomarančovou marmeládou). Arašidové maslo dodá potrebnú energiu a výživu, zasýti, vydrží čerstvé aj v teplom počasí, preto je vhodné si ho pribaliť, keď sa chystáte na turistiku. Existuje veľké množstvo receptov na slané a na sladké pečivo, čiže jeho uplatnenie je aj pri pečení či pri príprave plniek, dezertov, pudingov, koláčov, závinov, perníkov... Využíva sa v rozličných omáčkách, mieša sa k ešte teplým cestovinám, ryži, do pohánkovej, krupicovej kaše, do zmrzliny, do smoothie..

 

Recepty s arašidovým maslom

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
24.5.2017 20:14 | |
+3 -10
Arasidove maslo je podla mna nieco tak hnusne ze az.....
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...