Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!

Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho s nami.

Známy neznámy

Tvaroh je v potravinárskom priemysle veľmi obľúbený produkt, či už vo svojej čistej podobe alebo množstve ochutených variácií. Je vhodný na prípravu sladkých, ale aj slaných pokrmov, takže každý si pri tejto dobrote príde na svoje. Z nutričného hľadiska je skvelý v akejkoľvek podobe, pretože obsahuje stopercentne stráviteľnú bielkovinu a veľmi veľa vitamínov.

Určite by ste ho zaradili do kategórie  mliečnych výrobkov, ale čo ďalej? Všetci tí, ktorí ste si teraz pomysleli nato, že patrí medzi syry, máte pravdu! Tvaroh je nezrejúci syr získaný kyslým zrážaním kravského, prípadne kozieho mlieka pomocou kyseliny mliečnej a syridla. Za pár centov si teda kvalitný tvaroh bez zbytočných pridaných látok môžete pripraviť aj doma. Nebojte sa, nie je to nič zložité! Viac o samotnom tvarohu a jeho príprave sa dočítate ďalej v našom článku.

Viete čo všetko tvaroh obsahuje?

Každodennou konzumáciou tvarohu doprajete vášmu telu vitamín A, B6, B12, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú a betakarotén. Z minerálov má v ňom najväčšie zastúpenie vápnik, potom horčík, draslík, zinok, selén a fluorid. Okrem týchto zdraviu prospešných vitamínov a minerálov obsahuje aj omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, kvalitné bielkoviny a takmer žiadne sacharidy. Cca 100g plnotučného tvarohu má tieto nutričné hodnoty: 143 Kcal, 16g bielkovín, 3,5g sacharidov a 6,5g tuku.

Zdraviu prospešné účinky tvarohu

Ak sa venujete kulturistike, bikini fitness, alebo patríte medzi aktívnych športovcov, tak tvaroh určite patrí do vášho každodenného jedálnička. Veď má kopec ľahko stráviteľných bielkovín, minimum tukov a sacharidov. Svalom zaistí pevnosť a dostatočnú energiu na rast a ich správne fungovanie.  Obsahuje kazeín – šikovnú bielkovinu, ktorú žalúdok trávi veľmi pomaly, a preto na dlhú dobu človeku zaručí pocit sýtosti.

Konzumáciou tvarohu okysľujete obsah čriev a tým pádom ničíte hnilobné mikróby tvoriace karcinogénne látky. Taktiež si zaistíte potrebné množstvo vápnika, ktorý je dôležitý pre správnu výživu kostí a zubov. Poslúži ako prevencia voči osteoporóze, na ktorú sú náchylné najmä ženy po 40-tke. Okrem toho je vápnik potrebný na dobrú zrážanlivosť krvi. Omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny chránia mozgové bunky pred odumieraním. Tukov v tvarohu sa nemusíte báť, pretože dokonca znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Zázrak menom
Zázrak menom tvaroh
Zdroj: iStockphoto

Tvarohová kozmetika 

Tvaroh sa využíva na zábaly, ktoré chladia, zmierňujú opuchy, začervenanie a napätie pokožky. Z tvarohu sa dá pripraviť aj skvelá domáca pleťová maska, ktorá dostatočne hydratuje a regeneruje pokožku. Stačí ho zmiešať s lyžicou medu, naniesť na tvár a nechať 30 minút pôsobiť. Pekne sa s ním pracuje, ľahko sa roztiera, pokožku upokojí a dodá jej potrebné živiny. Takáto  maska sa odporúča aj pri akné. Lupín vo vlasoch sa zbavíte pravidelným roztieraním tvarohu do vlasov, pomôže aj pri lupienke a nepríjemných ekzémoch.

Tvarohu sa ale bohužiaľ musia vyhýbať všetci ľudia, ktorí sú alergickí na laktózu. Bielkoviny obsiahnuté v tvarohu neprospievajú ani ľuďom, ktorí majú problémy s ľadvinami.

Kto sa v tom má vyznať?

Tvaroh rozdeľujeme na dva základné druhy a to mäkký a tvrdý. Ďalej na odtučnený (0,1% tuku), nízkotučný (do 1% tuku), polotučný (do 5% tuku) a tučný (nad 5% tuku). Čím je vyšší obsah sušiny v tvarohu, tým je tuhší a preto niektoré tvarohy obsahujú mliečnu tekutinu. Pokiaľ držíte diétu, trpíte nadváhou alebo cukrovkou siahnite po nízkotučnom alebo odtučnenom produkte. V prípade, že aktívne športujete, trpíte podvýživou a potrebujete dodať svojmu telu dostatok energie, siahnite po plnotučnom tvarohu.

Pokiaľ chcete z tvarohu získať všetky cenné živiny siahnite po plnotučnej verzii, ktorá neobsahuje takmer žiadne sacharidy a je plná bielkovín. Na trhu však existuje veľké množstvo neochutených, ale aj ochuteným tvarohov, ktoré obsahujú oveľa vyššie množstvo sacharidov. Bežne sa stretnete s rôznymi tvarohovými dezertmi, tvarohmi s jogurtom, tvarohovými nátierkami alebo olomouckými syrečkami, ktoré sa vyrábajú taktiež z tvarohu.

Domáci tvaroh? Nič nemožné!

Na domáci tvaroh vám postačí plnotučné kravské alebo kozie mlieko. To zoženiete buď niekde na farme alebo si ho môžete zakúpiť v mliekomate. Z trvanlivého krabicového mlieka z obchodu by ste totižto žiadny tvaroh neurobili!

Mlieko musíte najskôr nechať skysnúť pri izbovej teplote, postačí mu nato 24 hodín. Potom sa skysnuté mlieko za občasného premiešania varí na miernom ohni. Na mäkký tvaroh postačí teplota 30°C, na tvrdý až 60°C. Obecne, čím bude teplota varenia mlieka vyššia, tým bude výsledný tvaroh suchší. Mäkký tvaroh nechajte prikrytý pomaly vychladnúť, potom z neho zlejte syrovátku a nechajte ho odkvapkať v cedníku. Tvrdý tvaroh ešte horúci vložte do gázy, poriadne ho vyžmýkajte a zaťažte. Hotovo!

Domáci tvaroh
Domáci tvaroh
Zdroj: iStockphoto

Čarujeme s tvarohom v kuchyni

Tvaroh má v kuchyni naozaj veľmi široké využitie, keďže sa dá použiť na sladký, ale aj slaný spôsob. Môžete si z neho upiecť skvelý tvarohový koláč, pripraviť tvarohový krém na obľúbený koláč, zmrzlinu alebo dezert. Čo by ste povedali na takú žemľovku, falošný cheesecake alebo tvarohové gule s ovocím? My sme za všetkými 10-timi! Mäkký tvaroh zvláčni cesto, tvrdý mu zase pridá zaujímavú konzistenciu. Tu platí, že čím vyššie percento tuku tvaroh má, tým má výraznejšiu chuť. Ak ho zmiešate s bylinkami máte hotovú bylinkovú nátierku, ak s medom, banánom a orieškami máte naopak skvelú desiatu, nielen pre deti. Nestíhate variť? Tak potom stačí zmiešajte tvaroh s uvarenými rezancami a máte skvelý obed, už je len na vás, či ho dochutíte cukrom alebo soľou!

Inšpirujte sa tvarohovými receptami:

 

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
miro1360
30.11.2018 14:18 | |
+5 -0
draslíku veľa neobsahuje, 1g draslíku v 1kg tvarohu, 200g tvarohu obsahuje menej draslíka ako 1 obyčajný banán, keď zjete 200g tvarohu tak ste najedený na celý večer, tvaroh obsahuje 3x menej draslíka ako ryby, a 4x menej ako hydinové mäso
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.