Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Taliansky jemný krémový syr - Ricotta!

Ricottu radíme medzi krémové syry, ktoré sa vyrábajú z tepelne ošetrenej sladkej syrovátky. Konzistenciou pripomína náš jemný tvaroh, no chuťovo je oveľa jemnejšia bez kyslej príchute. Podobne ako iné mliečne výrobky sa delí na niekoľko druhov. Záleží hlavne na kvalite, pôvode a type použitého mlieka. Odlišná kvalita závisí aj od postupu, ktorým sa vyrába. Pravá talianska Ricotta Salta, ktorú odborníci doporučujú sa vyrába solením a vysušovaním tvarohu, sicílska obdoba ricotty sa pripravuje pečením, na severe Talianska vzniká táto pochúťka údením. Na jej výrobu sa používa kozie, ovčie ale aj kravské mlieko a už je len na Vás, ktorej variante dáte prednosť.

Viete čo všetko sa v ricotte nachádza?

Ricotta je bohatá na proteíny, obsahuje vápnik, sodík, draslík a fosfor. Z vitamínov sa v nej nachádza vitamín B1, B2, B3 a A. Pre svoj nízky obsah tukov a kalórií ju môžete zaradiť aj do diéty, je to lepšia varianta mascarpone, ktoré určite v kuchyni používate.

Vyrobiť ricottu doma nie je žiadny problém!

Na približne 400g tohto krémového syra budete potrebovať:

  • 1,5l plnotučného čerstvého mlieka
  • 0,5l 33% smotany na šľahanie
  • 1 KL soli
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • kuchynský teplomer, sitko, utierku alebo plienku

Do veľkého hrnca nalejete mlieko, smotanu, pridáte soľ a celú mliečnu zmes necháte variť. Keď začne smotana s mliekom na okrajoch jemne bublinkovať, kuchynským teplomerom odmerajte teplotu a keď dosiahne 80°C, prilejte citrónovú šťavu. Ak nemáte kuchynský teplomer približnú teplotu odhadnete tak, že sa na povrchu mliečnej zmesi spraví jemná škrupinka. Teplotu stiahnite na minimum a ešte dve minúty mliečnu zmes miešajte. Nezľaknite sa, pretože sa začne zrážať! Ešte 5 minút ju nechajte odstáť na teplom sporáku a odložte na cca hodinu nabok. Potom si na nový hrniec alebo misu dajte sitko, vyložte ho čistou utierkou alebo plienkou a vyklopte do nej odstátu mliečnu zmes. Hotovú ricottu nechajte aspoň hodinu odkvapkať, potom ju vyklopte do plastovej uzatvárateľnej misky a vložte do chladničky. Čerstvá tam vydrží maximálne týždeň. Odkvapkanú syrovátku nevyhadzujte, je veľmi zdravá, môžete ju vypiť alebo pridať do cesta namiesto mlieka.

Cannelloni plnené

Ricotta má v kuchyni všestranné využitie

Ricotta sa u nás predáva v pastových kelímkoch, rýchlo sa kazí a otvorená v chladničke vydrží maximálne jeden týždeň. Nikdy namiesto nej v recepte nepoužívajte iný krémový syr alebo tvaroh, úplne pokazíte chuť daného jedla. Existujú 100-vky spôsobov ako použiť ricottu v kuchyni, či už máte radi sladké alebo slané jedlá. Stačí ju dochutiť soľou, korením, nasekanými bylinkami a pridať kvapku oleja. Túto chutnú bylinkovú ricottu môžete natrieť opečené bagetky, podávať ako dip k tortilám. K tejto zmesi primiešajte pár lyžíc smotany a máte perfektnú omáčku, ktorú môžete podávať s pečenými zemiakmi v šupke. Perfektne sa hodí do veľkých cestovín, nazývaných cannelloni, ktoré sa plnia napríklad špenátom. S ricottou pripravíte aj skvelé krémové rizoto, stačí ak ju vmiešate nakoniec a potom pridáte kopec nastrúhaného parmezánu. Behom chvíľky z nej vykúzlite jednoduchý a zdravý dezert. Stačí ju dochutiť medom alebo trstinovým cukrom, pridať hrsť orieškov, čerstvé ovocie a letná sladkosť je na svete. Dá sa použiť na prípravu tiramisu, cheesecakov a do všetkých smotanových krémov, v ktorých ste doteraz používali mascarpone. Výsledný koláč alebo dezert bude ľahší a menej kalorický.

Inšpirujte sa receptami s ricottou

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Chunks of cheddar
Čedar syr
Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete -...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...