Pridať recept

Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!

Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo vnútri je brownies tuhý a vlhký zároveň, na povrchu je suchý a celý popraskaný. Dovnútra môžete pridať nasekané oriešky, drobné lesné ovocie, extra nasekanú čokoládu, poliať ho ovocnou alebo čokoládovou polevou. Krája sa na menšie kúsky, ktoré sa podávajú napríklad so zmrzlinou, šľahačkou alebo čerstvým ovocím. Už Vám tečú slinky?

Brownies, rovnako ako aj iné skvelé koláčiky pochádza z USA z konca 19. storočia. Známych je samozrejme viacero historiek o jeho vzniku, no jedna z nich hovorí, že šéfkuchár chicagskej reštaurácie Palmer House Hotel bol požiadaný, aby vytvoril dezert pre ženy. Mal splniť ešte dve základné požiadavky a to, že dezert bude menší, ale stále rovnako chutný ako torta. Pôvodný brownies obsahoval orechy a marhuľovú glazúru, ak budete v USA na dovolenke v blízkosti tohto hotela, určite sa tam choďte pozrieť, stále tam brownies pripravujú podľa pôvodnej receptúry.

Prečo ten názov, brownies? Ak si myslíte, že názov je odvodený od čokolády, mýlite sa! Názov je odvodený od hnedej farby  (brown), ktorá je charakteristická pre tento koláč, veď niektoré zo starších receptov ani čokoládu neobsahovali, namiesto nich sa používalo do cesta kakao alebo melasa.

Brownies s oreo krémom
fotogaléria
Brownies s oreo krémom
Zdroj: dreamstime

Základom brownies je kvalitná čokoláda

Do brownies sa používa kvalitná horká čokoláda, najideálnejší obsah kakaa je od 70 do 90%. Výhodou kvalitných čokolád s vysokým obsahom kakaovej hmoty je to, že sa veľmi jednoducho rozpúšťajú bez toho, aby sa začali pripaľovať. Nemusíte teda použiť vodný kúpeľ, postačí Vám sklenená miska, do ktorej čokoládu rozlámete a vložíte ju na chvíľku do mikrovlnnej rúry. Samozrejme, brownies sa dá pripraviť aj z čokolády na varenie, no po takomto prešľape musíte znížiť svoje čokoládové očakávania a hlavne množstvo cukru v recepte. No a brownies bez čokolády, do ktorého sa pridáva len kakao bude vždy len kakaový koláč!

 

Postačí päť základných surovín

Na brownies je skvelé to, že je veľmi jednoduché na suroviny, ale aj samotnú prípravu. Ak zvládnete klasickú bublaninu, tak tento koláčik je naozaj ešte jednoduchší na prípravu. Budete potrebovať len päť základných surovín, a to čokoládu, vajce, maslo, cukor a múku. Všetky ostatné suroviny ako čerstvé alebo sušené ovocie, oriešky alebo čokoládu berte ako niečo navyše.

Brownies s poriadnou dávkou čokolády
fotogaléria
Brownies s poriadnou dávkou čokolády
Zdroj: dreamstime

Čokoládové brownies, hriešne dobré!

  • 3 ks vajce
  • 150 g cukru
  • 200 g masla
  • 200 g kvalitná horká čokoláda 70-90%
  • 110 g hladká múka
  • podľa chuti nasekané oriešky, čerstvé alebo ovocie, kúsky čokolády

Čím menej múky do brownies nasypete, tým bude vláčnejší a šťavnatejší. Aby koláč pekne držal pokope a zároveň sa rozplýval na jazyku potrebuje lepok! Nájdete aj verzie bez múky, no ich chuť aj konzistencia bude o niečo odlišnejšia. Pokiaľ máte naozaj kvalitnú horkú čokoládu cukor v žiadnom prípade neuberajte, pretože pôsobí ako kypridlo, radšej nahraďte klasický kryštálový cukor trstinovým. Ak použijete čokoládu na varenie, množstvo cukru môžete znížiť, pretože táto čokoláda už cukor obsahuje. Čím vláčnejšie brownies chcete, tým viac vajec budete potrebovať.

Rúru si vyhrejte na 180°C a menší plech (max. 25 x 30 cm) si vysteľte papierom na pečenie. Maslo nakrájajte na kocky a čokoládu rozlámte na kúsky. Maslo s čokoládou môžete roztopiť spolu, či už použijete kastrólik a rozpustíte ich na miernom ohni, vo vodnom kúpeli alebo použijete mikrovlnku. Čokoládovú zmes nechajte mierne vychladnúť, nechcete predsa, aby sa Vám vajíčka zrazili!

Medzitým si vyšľahajte vajíčka s cukrom do hustej a nadýchanej peny. Dá sa to zvládnuť aj bez šľahania, ale ak chcete mať brownies naozaj nadýchané radšej to urobte. Do vajíčkovej peny opatrne vlejte už takmer vychladnutú čokoládu a nakoniec už len lopatkou vmiešajte hladkú múku. Ak chcete pridať suroviny navyše ako oriešky, nasekanú čokoládu alebo sušené ovocie, teraz nastal ten správny čas. Môžete ich vmiešať rovno do cesta, alebo mini posypať brownies na plechu ešte predtým, ako ho vložíte do rúry.

Koláč vložte do rúry a pečte približne 20-25 minút. Jedným očkom sa naň pozrite 5 minút predtým, ako by malo byť dopečené a spravte menší test so špáradlom. Vpichnite ho približne do stredu a vytiahnite. Ešte stále sú na špáradle pozostatky cesta? Ako náhle na špáradle uvidíte prvý náznak omrviniek, vyberte brownies z rúry! Inak si koledujete o to, že nebude šťavnaté, ale nechutne vysušené, a to predsa nechcete! Upečené brownies je lákadlo, no nechajte ho aspoň hodinku vychladnúť.

Brownies s lesným ovocím
fotogaléria
Brownies s lesným ovocím
Zdroj: torticka2

Ide to aj zdravo, ale...

V dnešnom stravovaní je v móde všetko fit, bio, raw, glutenfree... a takto by sme mohli pokračovať. Do brownies sa pridáva cuketa, červená repa, mrkva, batáty, fazuľa alebo cícer, len preto, aby ste si mohli ustrážiť kalórie. No všetci asi pri tom zhodne zabudli nato, že dezerty boli vymyslené preto, aby si na nich ľudia zamaškrtili! Pokiaľ teda nemusíte mať koláčik len tak, potom len tak ku kávičke a potom len tak pre chuť, tak radšej voľte jeden kúsok poriadneho brownies ako tri zdravé napodobeniny. Ak naozaj trváte na tom, že predsa len radšej vyskúšate zdravšiu verziu, vždy sa snažte nájsť recept, ktorého základ tvorí kvalitná horká čokoláda, pretože inak si názov brownies takýto koláč naozaj nezaslúži.

Inšpirujte sa receptami na brownies

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
28.9.2017 07:21 | |
+0 -6
charakteristická pre tento koláč, veď niektoré zo starších receptov ani čokoládu neobsahovali, namiesto nich sa používalo do cesta kakao alebo melasa.-------- Ty krava a kakao je čo????????
Anonymný nick
30.9.2017 16:44 | |
+0 -1
Prichadza jedno brownies! Nerozculuj sa, oni (cely azet, aktuality a cas.sk) len prekladaju nezmysli a sefredaktor to ani len nevidi lebo vela veci by aj jednoduchy word thesaurus objavil co za hluposti tu po***.
Podobné články
Recepty z vlastnej záhradky
Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé...
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je zdravou náhradou kravského mlieka. Na rozdiel od sójového mlieka nemá negatívny vplyv...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...