Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Brownies, rovnako ako aj iné skvelé koláčiky pochádza z USA z konca 19. storočia. Známych je samozrejme viacero historiek o jeho vzniku, no jedna z nich hovorí, že šéfkuchár chicagskej reštaurácie Palmer House Hotel bol požiadaný, aby vytvoril dezert pre ženy. Mal splniť ešte dve základné požiadavky a to, že dezert bude menší, ale stále rovnako chutný ako torta. Pôvodný brownies obsahoval orechy a marhuľovú glazúru, ak budete v USA na dovolenke v blízkosti tohto hotela, určite sa tam choďte pozrieť, stále tam brownies pripravujú podľa pôvodnej receptúry.
Prečo ten názov, brownies? Ak si myslíte, že názov je odvodený od čokolády, mýlite sa! Názov je odvodený od hnedej farby (brown), ktorá je charakteristická pre tento koláč, veď niektoré zo starších receptov ani čokoládu neobsahovali, namiesto nich sa používalo do cesta kakao alebo melasa.
Základom brownies je kvalitná čokoláda
Do brownies sa používa kvalitná horká čokoláda, najideálnejší obsah kakaa je od 70 do 90%. Výhodou kvalitných čokolád s vysokým obsahom kakaovej hmoty je to, že sa veľmi jednoducho rozpúšťajú bez toho, aby sa začali pripaľovať. Nemusíte teda použiť vodný kúpeľ, postačí Vám sklenená miska, do ktorej čokoládu rozlámete a vložíte ju na chvíľku do mikrovlnnej rúry. Samozrejme, brownies sa dá pripraviť aj z čokolády na varenie, no po takomto prešľape musíte znížiť svoje čokoládové očakávania a hlavne množstvo cukru v recepte. No a brownies bez čokolády, do ktorého sa pridáva len kakao bude vždy len kakaový koláč!
Postačí päť základných surovín
Na brownies je skvelé to, že je veľmi jednoduché na suroviny, ale aj samotnú prípravu. Ak zvládnete klasickú bublaninu, tak tento koláčik je naozaj ešte jednoduchší na prípravu. Budete potrebovať len päť základných surovín, a to čokoládu, vajce, maslo, cukor a múku. Všetky ostatné suroviny ako čerstvé alebo sušené ovocie, oriešky alebo čokoládu berte ako niečo navyše.
fotogaléria
Brownies s poriadnou dávkou čokolády
Zdroj: dreamstime
Čokoládové brownies, hriešne dobré!
- 3 ks vajce
- 150 g cukru
- 200 g masla
- 200 g kvalitná horká čokoláda 70-90%
- 110 g hladká múka
- podľa chuti nasekané oriešky, čerstvé alebo ovocie, kúsky čokolády
Čím menej múky do brownies nasypete, tým bude vláčnejší a šťavnatejší. Aby koláč pekne držal pokope a zároveň sa rozplýval na jazyku potrebuje lepok! Nájdete aj verzie bez múky, no ich chuť aj konzistencia bude o niečo odlišnejšia. Pokiaľ máte naozaj kvalitnú horkú čokoládu cukor v žiadnom prípade neuberajte, pretože pôsobí ako kypridlo, radšej nahraďte klasický kryštálový cukor trstinovým. Ak použijete čokoládu na varenie, množstvo cukru môžete znížiť, pretože táto čokoláda už cukor obsahuje. Čím vláčnejšie brownies chcete, tým viac vajec budete potrebovať.
Rúru si vyhrejte na 180°C a menší plech (max. 25 x 30 cm) si vysteľte papierom na pečenie. Maslo nakrájajte na kocky a čokoládu rozlámte na kúsky. Maslo s čokoládou môžete roztopiť spolu, či už použijete kastrólik a rozpustíte ich na miernom ohni, vo vodnom kúpeli alebo použijete mikrovlnku. Čokoládovú zmes nechajte mierne vychladnúť, nechcete predsa, aby sa Vám vajíčka zrazili!
Medzitým si vyšľahajte vajíčka s cukrom do hustej a nadýchanej peny. Dá sa to zvládnuť aj bez šľahania, ale ak chcete mať brownies naozaj nadýchané radšej to urobte. Do vajíčkovej peny opatrne vlejte už takmer vychladnutú čokoládu a nakoniec už len lopatkou vmiešajte hladkú múku. Ak chcete pridať suroviny navyše ako oriešky, nasekanú čokoládu alebo sušené ovocie, teraz nastal ten správny čas. Môžete ich vmiešať rovno do cesta, alebo mini posypať brownies na plechu ešte predtým, ako ho vložíte do rúry.
Koláč vložte do rúry a pečte približne 20-25 minút. Jedným očkom sa naň pozrite 5 minút predtým, ako by malo byť dopečené a spravte menší test so špáradlom. Vpichnite ho približne do stredu a vytiahnite. Ešte stále sú na špáradle pozostatky cesta? Ako náhle na špáradle uvidíte prvý náznak omrviniek, vyberte brownies z rúry! Inak si koledujete o to, že nebude šťavnaté, ale nechutne vysušené, a to predsa nechcete! Upečené brownies je lákadlo, no nechajte ho aspoň hodinku vychladnúť.
fotogaléria
Brownies s lesným ovocím
Zdroj: torticka2
Ide to aj zdravo, ale...
V dnešnom stravovaní je v móde všetko fit, bio, raw, glutenfree... a takto by sme mohli pokračovať. Do brownies sa pridáva cuketa, červená repa, mrkva, batáty, fazuľa alebo cícer, len preto, aby ste si mohli ustrážiť kalórie. No všetci asi pri tom zhodne zabudli nato, že dezerty boli vymyslené preto, aby si na nich ľudia zamaškrtili! Pokiaľ teda nemusíte mať koláčik len tak, potom len tak ku kávičke a potom len tak pre chuť, tak radšej voľte jeden kúsok poriadneho brownies ako tri zdravé napodobeniny. Ak naozaj trváte na tom, že predsa len radšej vyskúšate zdravšiu verziu, vždy sa snažte nájsť recept, ktorého základ tvorí kvalitná horká čokoláda, pretože inak si názov brownies takýto koláč naozaj nezaslúži.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.