Pridať recept

Vianočná hrachová polievka so smotanou - Čo s vegetariánom na Vianoce?

Vianočná hrachová polievka so smotanou - Čo s vegetariánom na Vianoce?
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

300 g
sušený hrach
3 ks
väčšia mrkva
1 ks
petržlen
1 ks
cibuľa
1 ks
zelená paprika aj s jaderníkom (aj kúsok z raňajok)
250 ml
šľahačková smotana
ks
petržlenová vňať
1 dl
biele suché víno (nemusí byť)
2 ks
bobkový list
ks
muškátový orech

postup

Tohoročné Vianoce sme večerali u babky a tak som slávnostné menu doma pripravovať nemusela. No aj tak sme sa nevyhli vegánskej kapustnici a klasickej hrachovej, tento rok neklasicky 😊. Keďže už bola mletá červená paprika v kapustnici, druhá červená polievka by nám už nechutila a tak som papriku a zemiaky vylúčila a pre tento rok nasadila luxusnejší vzhľad s jemnou smotanou. Ja pochádzam z Hornej Nitry a na Vianoce sme kapustnicu nejedávali - až po polnočnej omši. Naše tradície boli vyprážaný kapor a majonézový šalát či pečené zemiaky s rascou a maslom a ryba naprírodno. K tomu kompót z varených sušených sliviek so škoricou a rumom. Dve polievky – červená hrachová a biela hubová, smotanová nakyslo. Lenže v Bratislave majú zvyky inak a tak si ich striedame a postupne s manželom upravujeme podľa nás. Veď tradície si tvoríme sami, sú to pamäte nášho stolovania, našich chutí. Vegánsku kapustnicu som si brala aj k babke na večeru, pretože v ich klasickej je mäso a ja som vegetarián, teda mám aj tieto obmedzenia. K šalátu, ktorý robíme s jogurtom a nie majonézou som zjedla vyprážanú zeleninu (cvikla, zeler, mrkva). Surové vajce v majonéze je ďalšie obmedzenie, keďže stále dojčím našu dcéru. Jogurtom získal šalát sviežosť a celý šalát spravil môj manžel sám kým som dospávala predojčenú noc (lebo zúbky). Myslím, že mu príprava šalátu zostane aj do budúcnosti, lebo bol najlepší aký som kedy jedla. A keďže mi počas môjho spánku nezabudol hrach namočiť, mohla som po zobudení rýchlejšie polievku uvariť. Aby bolo na sobotný obed. Pridaním vína polievka dostala naozaj lahodnú chuť a keďže takúto mi deti nezjedia ani za kilo čokolády, pokojne som ho do nej použila 😊 Skúste ju hocikedy, Vianoce si spravte každý deň.:)

1.

Sušený hrach premyjeme a namočíme na 2-3 hodiny pred použitím. Zlejem ho s vody a pripravíme na varenie. Bielu cibuľku nakrájame na drobné kúsky. Osmahneme na oleji a pridáme tymian a biele víno s nakrájanou mrkvou. Mrkvu krájam na kolieska. Teplom sa prehreje a s cibuľkou zafarbí polievku na jemný oranžový odtieň.

 
2.

Pridáme vopred namočený hrach a papriku s jaderníkom a zalejeme vodou. Keď sa hrach prehreje, pridáme nakrájaný petržlen (koreň) a nasekanú vňať. Všetko prehrejeme a keď budú ingrediencie mäkké, prilejeme smotanu a prevaríme.

3.

Pridala som na záver ešte štipku muškátového orieška. Po uvarení som jaderník (papriku) z polievky vybrala. Časť uvarenej polievky som vymixovala do hladkej kaše a znova primiešala. Som si istá, že ak máte radi strukoviny, túto polievku si veľmi obľúbite.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hrachová kaša
Zlaté dedičstvo alebo tradičné vianočné recepty z našej minulosti podľa etnologičky: Poznáte tieto archaické štedrovečerné jedlá z konca 19. storočia?
Tieto jedlá kedysi nesmeli chýbať na štedrovečernom stole. Poznáte ich? Pripravujú sa ešte u vás niektoré?
Nákup potravín
Šírte ďalej! Chystáte sa na vianočný nákup? Na toto si dávajte pozor, úspech zaručený!
V adventnom období nakupujeme potraviny častejšie, ako kedykoľvek inokedy. Čo treba urobiť pred samotným...
Vianočná kapustnica
Tradičné vianočné polievky - iný kraj, iný mrav
Sviatočná polievka nemusí vznikať len z kyslej kapusty!
Domáce kokosové salónky.
V obchode ich už kupovať nikdy nebudete, tieto sú 100x lepšie, recepty na domáce salónky a iné pochúťky na vianočný stromček
Salónky – sladké prekvapenie zabalené v typickom lesklom obale s papierovými strapcami – sú tradičnou...
Vianočný šalát s vyprážanou rybou
Štedrá večera: Recepty už nehľadajte! Tu sú všetky, ktoré dnes budete potrebovať
24. decembra väčšina z nás podvečer zasadne k slávnostne prestretému stolu a spoločne s najbližšími si...
Pripravujete hrachovú polievku? Vzdajte sa jedného kroku, ušetríte čas a bude rovnako chutná
Pripravujete hrachovú polievku? Vzdajte sa jedného kroku, ušetríte čas a bude rovnako chutná
Máme pre vás tip, ako uvariť výbornú hrachovú polievku a ušetriť pár minút navyše.