Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočná hrachová polievka so smotanou - Čo s vegetariánom na Vianoce?

ingrediencie

300 g
sušený hrach
3 ks
väčšia mrkva
1 ks
petržlen
1 ks
cibuľa
1 ks
zelená paprika aj s jaderníkom (aj kúsok z raňajok)
250 ml
šľahačková smotana
petržlenová vňať
1 dl
biele suché víno (nemusí byť)
2 ks
bobkový list
muškátový orech

postup

Tohoročné Vianoce sme večerali u babky a tak som slávnostné menu doma pripravovať nemusela. No aj tak sme sa nevyhli vegánskej kapustnici a klasickej hrachovej, tento rok neklasicky 😊. Keďže už bola mletá červená paprika v kapustnici, druhá červená polievka by nám už nechutila a tak som papriku a zemiaky vylúčila a pre tento rok nasadila luxusnejší vzhľad s jemnou smotanou. Ja pochádzam z Hornej Nitry a na Vianoce sme kapustnicu nejedávali - až po polnočnej omši. Naše tradície boli vyprážaný kapor a majonézový šalát či pečené zemiaky s rascou a maslom a ryba naprírodno. K tomu kompót z varených sušených sliviek so škoricou a rumom. Dve polievky – červená hrachová a biela hubová, smotanová nakyslo. Lenže v Bratislave majú zvyky inak a tak si ich striedame a postupne s manželom upravujeme podľa nás. Veď tradície si tvoríme sami, sú to pamäte nášho stolovania, našich chutí. Vegánsku kapustnicu som si brala aj k babke na večeru, pretože v ich klasickej je mäso a ja som vegetarián, teda mám aj tieto obmedzenia. K šalátu, ktorý robíme s jogurtom a nie majonézou som zjedla vyprážanú zeleninu (cvikla, zeler, mrkva). Surové vajce v majonéze je ďalšie obmedzenie, keďže stále dojčím našu dcéru. Jogurtom získal šalát sviežosť a celý šalát spravil môj manžel sám kým som dospávala predojčenú noc (lebo zúbky). Myslím, že mu príprava šalátu zostane aj do budúcnosti, lebo bol najlepší aký som kedy jedla. A keďže mi počas môjho spánku nezabudol hrach namočiť, mohla som po zobudení rýchlejšie polievku uvariť. Aby bolo na sobotný obed. Pridaním vína polievka dostala naozaj lahodnú chuť a keďže takúto mi deti nezjedia ani za kilo čokolády, pokojne som ho do nej použila 😊 Skúste ju hocikedy, Vianoce si spravte každý deň.:)

1.

Sušený hrach premyjeme a namočíme na 2-3 hodiny pred použitím. Zlejem ho s vody a pripravíme na varenie. Bielu cibuľku nakrájame na drobné kúsky. Osmahneme na oleji a pridáme tymian a biele víno s nakrájanou mrkvou. Mrkvu krájam na kolieska. Teplom sa prehreje a s cibuľkou zafarbí polievku na jemný oranžový odtieň.

2.

Pridáme vopred namočený hrach a papriku s jaderníkom a zalejeme vodou. Keď sa hrach prehreje, pridáme nakrájaný petržlen (koreň) a nasekanú vňať. Všetko prehrejeme a keď budú ingrediencie mäkké, prilejeme smotanu a prevaríme.

3.

Pridala som na záver ešte štipku muškátového orieška. Po uvarení som jaderník (papriku) z polievky vybrala. Časť uvarenej polievky som vymixovala do hladkej kaše a znova primiešala. Som si istá, že ak máte radi strukoviny, túto polievku si veľmi obľúbite.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Plnená kapusta
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
Päť inšpirácií zo sladkej kapusty, ktoré ste už určite pripravovali, pripravujete a pripravovať budete.
Pile of Delicious
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
Základom brownies je kvalitná čokoláda. Do brownies sa používa kvalitná horká čokoláda, najideálnejší obsah kakaa je...