Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočná hrachová polievka so smotanou - Čo s vegetariánom na Vianoce?

ingrediencie

300 g
sušený hrach
3 ks
väčšia mrkva
1 ks
petržlen
1 ks
cibuľa
1 ks
zelená paprika aj s jaderníkom (aj kúsok z raňajok)
250 ml
šľahačková smotana
petržlenová vňať
1 dl
biele suché víno (nemusí byť)
2 ks
bobkový list
muškátový orech

postup

Tohoročné Vianoce sme večerali u babky a tak som slávnostné menu doma pripravovať nemusela. No aj tak sme sa nevyhli vegánskej kapustnici a klasickej hrachovej, tento rok neklasicky 😊. Keďže už bola mletá červená paprika v kapustnici, druhá červená polievka by nám už nechutila a tak som papriku a zemiaky vylúčila a pre tento rok nasadila luxusnejší vzhľad s jemnou smotanou. Ja pochádzam z Hornej Nitry a na Vianoce sme kapustnicu nejedávali - až po polnočnej omši. Naše tradície boli vyprážaný kapor a majonézový šalát či pečené zemiaky s rascou a maslom a ryba naprírodno. K tomu kompót z varených sušených sliviek so škoricou a rumom. Dve polievky – červená hrachová a biela hubová, smotanová nakyslo. Lenže v Bratislave majú zvyky inak a tak si ich striedame a postupne s manželom upravujeme podľa nás. Veď tradície si tvoríme sami, sú to pamäte nášho stolovania, našich chutí. Vegánsku kapustnicu som si brala aj k babke na večeru, pretože v ich klasickej je mäso a ja som vegetarián, teda mám aj tieto obmedzenia. K šalátu, ktorý robíme s jogurtom a nie majonézou som zjedla vyprážanú zeleninu (cvikla, zeler, mrkva). Surové vajce v majonéze je ďalšie obmedzenie, keďže stále dojčím našu dcéru. Jogurtom získal šalát sviežosť a celý šalát spravil môj manžel sám kým som dospávala predojčenú noc (lebo zúbky). Myslím, že mu príprava šalátu zostane aj do budúcnosti, lebo bol najlepší aký som kedy jedla. A keďže mi počas môjho spánku nezabudol hrach namočiť, mohla som po zobudení rýchlejšie polievku uvariť. Aby bolo na sobotný obed. Pridaním vína polievka dostala naozaj lahodnú chuť a keďže takúto mi deti nezjedia ani za kilo čokolády, pokojne som ho do nej použila 😊 Skúste ju hocikedy, Vianoce si spravte každý deň.:)

1.

Sušený hrach premyjeme a namočíme na 2-3 hodiny pred použitím. Zlejem ho s vody a pripravíme na varenie. Bielu cibuľku nakrájame na drobné kúsky. Osmahneme na oleji a pridáme tymian a biele víno s nakrájanou mrkvou. Mrkvu krájam na kolieska. Teplom sa prehreje a s cibuľkou zafarbí polievku na jemný oranžový odtieň.

2.

Pridáme vopred namočený hrach a papriku s jaderníkom a zalejeme vodou. Keď sa hrach prehreje, pridáme nakrájaný petržlen (koreň) a nasekanú vňať. Všetko prehrejeme a keď budú ingrediencie mäkké, prilejeme smotanu a prevaríme.

3.

Pridala som na záver ešte štipku muškátového orieška. Po uvarení som jaderník (papriku) z polievky vybrala. Časť uvarenej polievky som vymixovala do hladkej kaše a znova primiešala. Som si istá, že ak máte radi strukoviny, túto polievku si veľmi obľúbite.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.