Pridať recept

Vianočná polievka zo zeleného hrachu

Vianočná polievka zo zeleného hrachu
Zdroj: Henrieta Peskovicova

ingrediencie

500 g
uvarený zelený sušený hrach
2 ks
mrkva
1 ks
kaleráb
1 ks
petržlen
2 ks
cibuľa
3 strúčiky
cesnaku
1 ČL
senovka
stoniek
slamiha italská (dostanete aj mletú)
trochu
zelerová stonka (vňať usušíme zatiaľ na radiátore)
trochu
soľ, olej a voda
trochu
tekvicové jadierka
štipiek
mletá kurkuma

postup

Každé Vianoce som robila polievku zo sušeného hrachu. Toho červeného, je to už u nás na Hornej Nitre taká tradícia. Nerobievame kapustnicu k večeri. Tento zelený hrach som už sušený kúpila. Mala som ambíciu nasušiť z mojej prvej záhradky, no takmer všetok sme ho s deťmi zjedli čerstvý. Ledva sa mi podarilo uchmatnúť pár semienok na jarnú výsadbu. Lebo je bio extra permakultúrny. Taký hrach spôsobný, vychovaný. 😊 Veď viete ako to myslím. Sedíte si pri dopestovanom hrášku, s detičkami, psi sa naháňajú okolo vás, hrach chutí na slnku sladučko a sviežo...a práve toho slnka slnovratového sa mi na Vianočnom stole zachcelo. Meníme polievku č.2 na vianočnom stole. Tento rok nebude červená, ale zelená. Hrach v hlavnej úlohe zostáva. Ak by sa vám zelená nehodila k vianočnému obrusu, recept na červenú si môžete pozrieť tu.

1.

Príprava hrachu vopred
Sušený hrach som premyla a namočila na hodinu do vlažnej vody. Vodu potom zliala a uvarila ho zaliaty znova , s cesnakom a lyžičkou soli. Zabudla som ho scediť, a takto vo vode som ho v hrnci nechala na chladnom decembrovom balkóne do rána. Vy ho samozrejme môžete scediť a použiť hneď kým je teplý. Spojiť zo základom zo zeleniny a je to. Dokonca vegánska. Bezlepková. Ani cukor v nej nie je. Dajte si
😊

Vianočná polievka zo zeleného hrachu
Vianočná polievka zo zeleného hrachu
Zdroj: Henrieta Peskovicova
 
2.

Na cibuľke podusíme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu s cesnakom. Zelejeme vodou s pridaním ostatných korenín. 

Vianočná polievka zo zeleného hrachu
Vianočná polievka zo zeleného hrachu
Zdroj: Henrieta Peskovicova
3.

Pridáme uvarený zelený hrach a prehrejeme varom. Príprava s predvareným hrachom trvá naozaj krátko. 

4.

Celú zmes som vymixovala do hladkého krému. Deti si pridali ešte maslo. Samozrejme, deti si nedali sušené zelerové vňate. 😊

5.

Krém som dozdobila a zároveň dochutila domácim perma zelerom. (tak sa teším z tej malej úrody😊). Zeler a hrach sú skvelá kombinácia. Jemné listy zeleru majú svoju silnú arómu, vysušené a medzi prstami predrvené spravia z polievky nový zážitok. 

6.

A ešte tekvicové jadierka posekané. Ani som ich nepražila, stačili takéto. Rodina odhlasovala túto polievku ako častý úkaz v našom menu, čo ma teší. My sme polievková rodina, aj keď nie sú Vianoce. 

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať