Pridať recept

Vedeli ste, že...? Fakty o kivi

Kivi (kiwi) už niekoľko desiatok rokov pevne sedí na slovenskom trhu. Pamätám si na vôbec prvé, ktoré sme jedli doma, bola som ešte dieťa. Nikomu nechutilo, zasypali sme ho cukrom, také bolo kyslé. Vtedy sme netušili ako ho jesť, či so šupkou alebo bez. Niečo ako chlpatý zemiak sa teda rýchlo vytratilo z nášho jedálnička. V súčasnosti dozrieva aj na Slovensku, plody sú chutné aj so šupkou, ale iba vtedy keď sú na dotyk jemne mäkké. Mnoho ľudí vzdá ich kontumáciu aj kvôli náročnejšiemu odstraňovaniu šupky. Internet je však plný rýchlych trikov a kivi sa dá zo šupky zjesť aj lyžičkou ako vajíčko zo škrupiny. V kombinácii s chia semienkami, ktoré tiež obsahujú aj vápnik je toto pyré naozaj výživnou bombou plnou energie. 

Zrelé kivi je vraj podľa štúdie z Ruthgersovej univerzity jedno z najvýživnejších ovocí na svete. Na internete som o ňom našla úplne super informácie:

  • obsahuje až 230 násobok dennej dávky vitamínu C, bez vitamínu C sa železo vstrebáva len veľmi ťažko, je teda ideálne ako doplnok napríklad k ovseným vločkám
  • nájdete v ňom obsah vitamínov A,B1,B2,E a karotén, dokonca niektoré stránky uvádzajú aj obsah vitamínu D
  • obsahuje magnézium, vďaka kombinácii s C vitamínom sa lepšie vstrebáva a umožňuje efektívnejšie fungovanie metabolizmu, chráni cievy, srdce
  • jeho konzumácia podporuje lepšie sústredenie a zvládanie stresu, podporuje tvorbu hormónov dobrej nálady
  • draslík, fosfor, vápnik, zinok – je skvelý aj na podporu výživy vlasov a nechtov- má veľmi málo kalórií, neobsahuje cholesterol a vraj ani sodík, hoci na pár stránkach som predsa len obsah sodíka v tomto ovocí našla
  • kivi kvôli obsahu oxalátov nie sú vhodné pre trpiacich ochoreniami obličiek

Kivi pyré s chia semienkami

Ingrediencie

  • 2 zrelé kivi so šupkou
  • 1 zrelá nektarinka (keď použijete veľmi tvrdú, pyré nebude kvalitné
  • 1PL chia semienok
  • 1 ČL sušenej bio citrónovej kôry
  • 4 kocky ľadu 

Postup na prípravu

Ako ošúpať kivi?

 

2 super videonávody ako na to nájdete v článku ako ošúpať kivi

Kivi
fotogaléria
Kivi
Zdroj:

Chutné recepty s kiwi

Napísané: 28.10.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
24.9.2015 11:51 | |
+10 -9
Zdravím.Mám dobrú skúsenosť z prípravou kiwi.Treba dať umyté celé kiwi aj viac kusov do mikrovlnky a nechať uvariť vo vlastnej šupke.Nesmie sa to hned konzumovať lebo je to horúce ale nechať vychladnúť asi 15 minút.Je to nezabudnuteľný zážitok.
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
no image dobruchut.sk
Amarantová múka
Amarantová múka je charakteristická svojim žltým až béžovým sfarbením a korenistou vôňou. Vyrába sa...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...