Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pivo - nielen na pitie, ale aj na varenie!

Pivo je jedným z najstarších nápojov na svete a má množstvo priaznivých účinkov na ľudské zdravie, za ktoré môže komplexný vplyv jeho jednotlivých látok. V tomto prípade nemáme namysli nadmernú, ale primeranú konzumáciu piva. Ale aká je to tá primeraná konzumácia piva? U mužov je to 0,5 -1 liter piva denne, u žien je to o niečo menej, a to 0,3 - 0,6 litra na deň.

Viete čo pivo obsahuje?

Hlavnou zložkou, ktorá tvorí približne 92% celkového objemu piva je voda. Ďalej obsahuje vitamín B1, B2, B6, niacín a kyselinu listovú. Sú v ňom bohato zastúpené aj stopové prvky a minerálne látky, z tých najdôležitejších je to horčík, fosfor, kremík, draslík, zinok a iné zdraviu prospešné látky.  Vedeli ste o tom, že pivo neobsahuje cholesterol, ani žiadne iné tuky?  O niečo horšie je to s kalorickou hodnotou, tá sa pohybuje okolo 500 Kcal na 1 liter, vďaka obsahu sacharidov je pivo aj zdrojom potrebnej energie.

Fotorecept:

Zdraviu prospešné účinky rozumnej konzumácie piva

Je to rehydratačný, isotonický a iontovo vyvážený nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Predchádza vzniku aterosklerózy, znižuje výskyt infarktu a mozgovej príhody. Rozumná konzumácia piva znižuje stres, podporuje krvný obeh, znižuje riziko srdcvovo-cienvych ochorení, znižuje krvný tlak a podporuje tvorbu červených krvniniek. Ihneď po konzumácii piva sa znižuje hladina krvného cukru, čo ovplyvňuje metabolizmus. Podporuje trávenie, preto je vhodné aj pri niektorých ochoreniach tráviaceho traktu. Pôsobí močopudne a zvýšeným vylučovaním žlče, preto je vhodné ako prevencia proti vzniku žlčových a močových kameňov.  Antioxidanty obsiahnuté v pive znižujú riziko vzniku niektorých nádorových ochorení.  Preventívne pôsobí proti vzniku a šíreniu Alzheimerovej choroby.

Fotorecept:

Pivo v kuchyni

Pivo je prirodzene horké vďaka chmeľu a mierne nasladlú chuť mu dodáva slad. To vytvára harmonickú kombináciu piva, ktoré robí mäso krehkým. Čím dlhšie sa pivo v jedle varí, tým výraznejšiu chuť mu dodáva. Obsahuje aj pivné kvasnice, vďaka čomu ho môžete pridať aj do cesta. Slané pečivo je po ňom jemnejšie a chrumkavé. Pri varení používajte skôr slabšie pivo, do minútiek sa naopak hodia tie viacstupňové. Keďže pivo obsahuje cukor, dajte si pozor na pripálenie, aby Vám celé jedlo nezhorklo, to by bola veľká škoda!

Hovädzie plátky

Pivo je tradičnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu rôznych druhov mäsitých pokrmov. Môžeme ho použiť pri pečení hovädzieho a bravčového mäsa, taktiež na prípravu husi, kačky alebo kurčaťa. Takému bôčiku dodá pivo chrumkavú kôrku. V našich českých susedov sú obľúbené olomoucké syrčeky naložené v pive. Ďalšou špecialitou je pivná polievka, kapor na pive, guláš s pivom alebo špekáčiky na pive. Pivo môžete pridať do vajíčok, keď robíte trojobal na obľúbené rezne, alebo si z neho pripraviť chutnú nátierku. Menej známa je už kombinácia exotického ovocia (ananás, kiwi, pomaranč) s pivom.

Inšpirujte sa receptami:

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
pespriatel
11.1.2017 14:48 | |
+4 -1
Skuste kurca na pive - fantasticke. Lepsie je cierne pivo. http://www.tajomstvomojejkuchyne.sk/portfolio/pecene-kurca-na-pive/ Skusala som aj na plechovici, aj na flasi. Nebojte, nic sa nestane.
dorisa
10.1.2017 16:40 | |
+0 -1
Pivko milujem, v lete mi zahasí smäd. V inom ročnom období za obed v reštaurácii...to je pochúťka,,ale s pivom som ešte nevarila.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
špenát
Čo takto dať si špenát?
Pamätáte si ešte kreslenú rozprávku o Pepkovi námorníkovi, ktorý čerpal všetku svoju silu zo špenátu a po jeho...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
černice
Černice
Černica - sú malé plody popínavého ostnatého kra - ostružiny černicovej, s krásnou arómou. Sú zoskupené okolo jadra...
bulgur
Bulgur patrí k zdravému životnému štýlu!
Je oveľa chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripraviť sa dá rýchlejšie ako krúpy a má veľmi široké možnosti...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
Grape molasses
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Vybrali sme pre vás
Grape molasses
Melasa
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...