Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bulgur patrí k zdravému životnému štýlu!

Je oveľa chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripraviť sa dá rýchlejšie ako krúpy a má veľmi široké možnosti použitia v kuchyni. Reč je o bulgure! Ak ste zástancami zdravého životného štýlu určite ste už o tejto super-potravine niečo počuli. Aj napriek tomu existuje ešte veľké množstvo ľudí, ktorí nemajú ani tušenie, čo to vlastne bulgur je.

Bulgur  poznajú hlavne obyvatelia Stredomoria, Turecka, afrických krajín a krajiny Stredného východu. Základom bulguru sú pšeničné zrná, ktoré sa predvaria, vysušia a následne rozlámu na celozrnnú pšenicu. A ako chutí? Má  výraznú obilninovú vôňu a jemnú orieškovú príchuť.

Pomarančový bulgur
Pomarančový bulgur
Zdroj: dreamstime

Viete čo všetko obsahuje bulgur?

Nájdete v ňom vitamín A, B1, B3, K, betakarotén, kyselinu listovú a pantoténovú.  Z minerálov sa v ňom ukrýva fosfor, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Má vysokú výživovú hodnotu, nutričné hodnoty 100g bulguru sú nasledovné: 81 Kcal - 3,4g bielkovín - 17,4g sacharidov - 4,8g vlákniny - 0,2g tuku - 73g vody.

Zdraviu prospešné účinky bulguru

Z bulguru nenafukuje a je ľahko stráviteľný, preto je vhodný pre deti aj tehotné ženy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správne fungovanie čriev, pomáha obmedziť pocit hladu, čo ocenia hlavne všetci tí, ktorí chcú schnúť pár kíl navyše. Stabilizuje hladinu cukru v krvi.  Neobsahuje takmer žiadny tuk, čiže ho môžete pokojne zaradiť aj do diéty. Je dobrým zdrojom draslíka, fosforu, vápnika, horčíka a sodíka. Táto kombinácia minerálov prospieva srdcu, krvnému obehu, svalom a taktiež nervovému systému. Kyslinu listú zase ocenia tehotné ženy a kojace matky.

Bulgur so sušeným

Príprava bulguru je hračka!

Keďže bulgur je už predvarený uľahčuje to jeho prípravu, postačí Vám zohľadniť len jeho hrubosť. Hrubý by ste mali zaliať približne dvojnásobným množstvom vody a variť na miernom ohni približne 10-12 minút. U jemného by mal stačiť pomer 1,5 hrnčeka vriacej vody na 1 hrnček bulguru. Ten potom pod pokrievkou nechajte bez varenia napučať približne 20 minút. Tento oveľa šetrnejší spôsob je možné využiť aj pri hrubšom bulgure, bude to však trvať o niečo dlhšie. V oboch prípadoch po napučaní bulgur rozmiešajte vidličkou, aby sa Vám zrniečka od seba pekne oddelili. Podobne ako pri kuskuse je možné použiť na zaliatie vývar, osolenú vodu alebo pridať koreniny.

Bulgur v kuchyni

Bulgur bolo dobedávna možné zohnať len v obchode so zdravou výživou, no dnes ho bežne nájdete v supermarketoch, obvykle pri ryži alebo strukovinách. Hodí sa do všetkých receptov, kde sa používa ryža alebo kuskus. Môžete ho pridávať do plniek, karbonátok, mäsitých alebo zeleninových jedál alebo ho použiť na zahustenie polievky. Servíruje sa tiež ako príloha k mäsu alebo rybám.

Inšpirujte sa receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
makový koláč
Najlepšie recepty na koláče a torty bez múky a lepku
Nemôžete pšeničnú múku zo zdravotných dôvodov? Máme pre vás 12 sladkých koláčov a tort bez múky. Múku v nich hravo...
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Angled view of
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina...
Vybrali sme pre vás
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Plnená kapusta
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
Päť inšpirácií zo sladkej kapusty, ktoré ste už určite pripravovali, pripravujete a pripravovať budete.
Pile of Delicious
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
Základom brownies je kvalitná čokoláda. Do brownies sa používa kvalitná horká čokoláda, najideálnejší obsah kakaa je...