Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bulgur patrí k zdravému životnému štýlu!

Je oveľa chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripraviť sa dá rýchlejšie ako krúpy a má veľmi široké možnosti použitia v kuchyni. Reč je o bulgure! Ak ste zástancami zdravého životného štýlu určite ste už o tejto super-potravine niečo počuli. Aj napriek tomu existuje ešte veľké množstvo ľudí, ktorí nemajú ani tušenie, čo to vlastne bulgur je.

Bulgur  poznajú hlavne obyvatelia Stredomoria, Turecka, afrických krajín a krajiny Stredného východu. Základom bulguru sú pšeničné zrná, ktoré sa predvaria, vysušia a následne rozlámu na celozrnnú pšenicu. A ako chutí? Má  výraznú obilninovú vôňu a jemnú orieškovú príchuť.

Pomarančový bulgur
Pomarančový bulgur
Zdroj: dreamstime

Viete čo všetko obsahuje bulgur?

Nájdete v ňom vitamín A, B1, B3, K, betakarotén, kyselinu listovú a pantoténovú.  Z minerálov sa v ňom ukrýva fosfor, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Má vysokú výživovú hodnotu, nutričné hodnoty 100g bulguru sú nasledovné: 81 Kcal - 3,4g bielkovín - 17,4g sacharidov - 4,8g vlákniny - 0,2g tuku - 73g vody.

Zdraviu prospešné účinky bulguru

Z bulguru nenafukuje a je ľahko stráviteľný, preto je vhodný pre deti aj tehotné ženy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správne fungovanie čriev, pomáha obmedziť pocit hladu, čo ocenia hlavne všetci tí, ktorí chcú schnúť pár kíl navyše. Stabilizuje hladinu cukru v krvi.  Neobsahuje takmer žiadny tuk, čiže ho môžete pokojne zaradiť aj do diéty. Je dobrým zdrojom draslíka, fosforu, vápnika, horčíka a sodíka. Táto kombinácia minerálov prospieva srdcu, krvnému obehu, svalom a taktiež nervovému systému. Kyslinu listú zase ocenia tehotné ženy a kojace matky.

Bulgur so sušeným

Príprava bulguru je hračka!

Keďže bulgur je už predvarený uľahčuje to jeho prípravu, postačí Vám zohľadniť len jeho hrubosť. Hrubý by ste mali zaliať približne dvojnásobným množstvom vody a variť na miernom ohni približne 10-12 minút. U jemného by mal stačiť pomer 1,5 hrnčeka vriacej vody na 1 hrnček bulguru. Ten potom pod pokrievkou nechajte bez varenia napučať približne 20 minút. Tento oveľa šetrnejší spôsob je možné využiť aj pri hrubšom bulgure, bude to však trvať o niečo dlhšie. V oboch prípadoch po napučaní bulgur rozmiešajte vidličkou, aby sa Vám zrniečka od seba pekne oddelili. Podobne ako pri kuskuse je možné použiť na zaliatie vývar, osolenú vodu alebo pridať koreniny.

Bulgur v kuchyni

Bulgur bolo dobedávna možné zohnať len v obchode so zdravou výživou, no dnes ho bežne nájdete v supermarketoch, obvykle pri ryži alebo strukovinách. Hodí sa do všetkých receptov, kde sa používa ryža alebo kuskus. Môžete ho pridávať do plniek, karbonátok, mäsitých alebo zeleninových jedál alebo ho použiť na zahustenie polievky. Servíruje sa tiež ako príloha k mäsu alebo rybám.

Inšpirujte sa receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
špenát
Čo takto dať si špenát?
Pamätáte si ešte kreslenú rozprávku o Pepkovi námorníkovi, ktorý čerpal všetku svoju silu zo špenátu a po jeho...
černice
Černice
Černica - sú malé plody popínavého ostnatého kra - ostružiny černicovej, s krásnou arómou. Sú zoskupené okolo jadra...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
egreš
Egreše
Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker...
Grape molasses
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Vybrali sme pre vás
Spenená zrnková
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Pitie kávy patrí medzi každodenné rituály väčšiny dospelých ľudí. Ak nepatríte medzi človeka, čo ihneď po zobudení musí...
egreš
Egreše
Egreše
Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker...
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...