Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bulgur patrí k zdravému životnému štýlu!

Je oveľa chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripraviť sa dá rýchlejšie ako krúpy a má veľmi široké možnosti použitia v kuchyni. Reč je o bulgure! Ak ste zástancami zdravého životného štýlu určite ste už o tejto super-potravine niečo počuli. Aj napriek tomu existuje ešte veľké množstvo ľudí, ktorí nemajú ani tušenie, čo to vlastne bulgur je.

Bulgur  poznajú hlavne obyvatelia Stredomoria, Turecka, afrických krajín a krajiny Stredného východu. Základom bulguru sú pšeničné zrná, ktoré sa predvaria, vysušia a následne rozlámu na celozrnnú pšenicu. A ako chutí? Má  výraznú obilninovú vôňu a jemnú orieškovú príchuť.

Pomarančový bulgur
Pomarančový bulgur
Zdroj: dreamstime

Viete čo všetko obsahuje bulgur?

Nájdete v ňom vitamín A, B1, B3, K, betakarotén, kyselinu listovú a pantoténovú.  Z minerálov sa v ňom ukrýva fosfor, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Má vysokú výživovú hodnotu, nutričné hodnoty 100g bulguru sú nasledovné: 81 Kcal - 3,4g bielkovín - 17,4g sacharidov - 4,8g vlákniny - 0,2g tuku - 73g vody.

Zdraviu prospešné účinky bulguru

Z bulguru nenafukuje a je ľahko stráviteľný, preto je vhodný pre deti aj tehotné ženy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správne fungovanie čriev, pomáha obmedziť pocit hladu, čo ocenia hlavne všetci tí, ktorí chcú schnúť pár kíl navyše. Stabilizuje hladinu cukru v krvi.  Neobsahuje takmer žiadny tuk, čiže ho môžete pokojne zaradiť aj do diéty. Je dobrým zdrojom draslíka, fosforu, vápnika, horčíka a sodíka. Táto kombinácia minerálov prospieva srdcu, krvnému obehu, svalom a taktiež nervovému systému. Kyslinu listú zase ocenia tehotné ženy a kojace matky.

Bulgur so sušeným

Príprava bulguru je hračka!

Keďže bulgur je už predvarený uľahčuje to jeho prípravu, postačí Vám zohľadniť len jeho hrubosť. Hrubý by ste mali zaliať približne dvojnásobným množstvom vody a variť na miernom ohni približne 10-12 minút. U jemného by mal stačiť pomer 1,5 hrnčeka vriacej vody na 1 hrnček bulguru. Ten potom pod pokrievkou nechajte bez varenia napučať približne 20 minút. Tento oveľa šetrnejší spôsob je možné využiť aj pri hrubšom bulgure, bude to však trvať o niečo dlhšie. V oboch prípadoch po napučaní bulgur rozmiešajte vidličkou, aby sa Vám zrniečka od seba pekne oddelili. Podobne ako pri kuskuse je možné použiť na zaliatie vývar, osolenú vodu alebo pridať koreniny.

Bulgur v kuchyni

Bulgur bolo dobedávna možné zohnať len v obchode so zdravou výživou, no dnes ho bežne nájdete v supermarketoch, obvykle pri ryži alebo strukovinách. Hodí sa do všetkých receptov, kde sa používa ryža alebo kuskus. Môžete ho pridávať do plniek, karbonátok, mäsitých alebo zeleninových jedál alebo ho použiť na zahustenie polievky. Servíruje sa tiež ako príloha k mäsu alebo rybám.

Inšpirujte sa receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...