Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bulgur patrí k zdravému životnému štýlu!

Je oveľa chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripraviť sa dá rýchlejšie ako krúpy a má veľmi široké možnosti použitia v kuchyni. Reč je o bulgure! Ak ste zástancami zdravého životného štýlu určite ste už o tejto super-potravine niečo počuli. Aj napriek tomu existuje ešte veľké množstvo ľudí, ktorí nemajú ani tušenie, čo to vlastne bulgur je.

Bulgur  poznajú hlavne obyvatelia Stredomoria, Turecka, afrických krajín a krajiny Stredného východu. Základom bulguru sú pšeničné zrná, ktoré sa predvaria, vysušia a následne rozlámu na celozrnnú pšenicu. A ako chutí? Má  výraznú obilninovú vôňu a jemnú orieškovú príchuť.

Pomarančový bulgur
Pomarančový bulgur
Zdroj: dreamstime

Viete čo všetko obsahuje bulgur?

Nájdete v ňom vitamín A, B1, B3, K, betakarotén, kyselinu listovú a pantoténovú.  Z minerálov sa v ňom ukrýva fosfor, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Má vysokú výživovú hodnotu, nutričné hodnoty 100g bulguru sú nasledovné: 81 Kcal - 3,4g bielkovín - 17,4g sacharidov - 4,8g vlákniny - 0,2g tuku - 73g vody.

Zdraviu prospešné účinky bulguru

Z bulguru nenafukuje a je ľahko stráviteľný, preto je vhodný pre deti aj tehotné ženy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správne fungovanie čriev, pomáha obmedziť pocit hladu, čo ocenia hlavne všetci tí, ktorí chcú schnúť pár kíl navyše. Stabilizuje hladinu cukru v krvi.  Neobsahuje takmer žiadny tuk, čiže ho môžete pokojne zaradiť aj do diéty. Je dobrým zdrojom draslíka, fosforu, vápnika, horčíka a sodíka. Táto kombinácia minerálov prospieva srdcu, krvnému obehu, svalom a taktiež nervovému systému. Kyslinu listú zase ocenia tehotné ženy a kojace matky.

Bulgur so sušeným

Príprava bulguru je hračka!

Keďže bulgur je už predvarený uľahčuje to jeho prípravu, postačí Vám zohľadniť len jeho hrubosť. Hrubý by ste mali zaliať približne dvojnásobným množstvom vody a variť na miernom ohni približne 10-12 minút. U jemného by mal stačiť pomer 1,5 hrnčeka vriacej vody na 1 hrnček bulguru. Ten potom pod pokrievkou nechajte bez varenia napučať približne 20 minút. Tento oveľa šetrnejší spôsob je možné využiť aj pri hrubšom bulgure, bude to však trvať o niečo dlhšie. V oboch prípadoch po napučaní bulgur rozmiešajte vidličkou, aby sa Vám zrniečka od seba pekne oddelili. Podobne ako pri kuskuse je možné použiť na zaliatie vývar, osolenú vodu alebo pridať koreniny.

Bulgur v kuchyni

Bulgur bolo dobedávna možné zohnať len v obchode so zdravou výživou, no dnes ho bežne nájdete v supermarketoch, obvykle pri ryži alebo strukovinách. Hodí sa do všetkých receptov, kde sa používa ryža alebo kuskus. Môžete ho pridávať do plniek, karbonátok, mäsitých alebo zeleninových jedál alebo ho použiť na zahustenie polievky. Servíruje sa tiež ako príloha k mäsu alebo rybám.

Inšpirujte sa receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...