Pridať recept

Melasa

Grape molasses flowing from the spoon on wooden background.
fotogaléria
Grape molasses flowing from the spoon on wooden background.
Zdroj: iStockphoto
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo hnedý, až čierny sirup. Táto sladká šťava sa varením koncentruje, rafinovaný cukor sa postupne kryštalizuje a odstreďovaním sa odstraňuje. Melasa sa právom nazýva čiernym zázrakom, pretože výrobou sa znižuje podiel cukru v melase a naopak v nej v koncentrovanej podobe ostávajú všetky cenné látky. Melasa je dosť sladká na to, aby mohla byť bežnou a omnoho zdravšou alternatívou kuchynských sladidiel.

Melasa a zdravie :

Tak melasa, ako sme písali má nižší obsah cukru, ale naopak najvyšší možný obsah vápniku, železa, horčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínov skupiny B ( B2, B5,B9 ), C, A a D. Tak isto obsahuje meď, zinok, chróm sedem esenciálnych aminokyselín, enzýmy, kyslelinu listovú a mastné nenasýtené kyseliny. Má menej kalórii než ostatné sladidlá ( asi 2/3 oproti medu, polovicu oproti cukru ). Dokonca obsahuje len asi 20% cukru vo forme glukózy a fruktózy. Neobsahuje lepok. Udržuje zdravé kosti a zuby, navracia  cievam elasticitu, pomáha pri liečbe kŕčových žíl, posilňuje srdcový sval, znižuje únavu a vyčerpanie, posilňuje imunitu, pomáha pri anémii, zlepšuje funkciu svalov a kĺbov, pomáha pri zápche, pôsobí proti neurózam, migrénam, pomáha pri osteoporóze, ekzémoch, pri poruchách látkovej výmeny, dodáva telu energiu a pomáha aj s angínou a nespavosťou.

A čo s melasou v kuchyni ?

 

V kuchyni sa melasa používa do omáčok a marinád na mäso. Zlepšuje chuť mäsa, hydiny a pomáha k vytvoreniu krásnej chrumkavej kôrky pri pečení či grilovaní mäsa. Je vhodná ako sladidlo do nápojov ( do kakaa, kávy, mlieka, čaju alebo vareného vína ), kde naplno nahradí cukor. Melasu môžete pridávať do jogurtov, pudingov a obilných kaší. Pridávať ju môžete do koláčov, pečiva, perníkov, buchiet, rôznych múčnikov, ale aj do makovej, jablkovej či slivkovej plnky. V obchodoch kúpite aj musli sladené mleasou či sušienky z melasy. Je skvelé náhradné sladidlo do rôznych pokrmov, hodí sa do šalátov, dressingov či zálievok. Dá sa vhodne využiť aj v slanej kuchyni. Ochutiť melasou môžete aj rôzne polievky ( napríklad paradajkovú ), kde pridávate cukor či pomazánky a nátierky. Keďže je bezlepková, tak je vhodná aj pre diabetikov. Melasou sa sladí podobne ako s medom. Z melasy, citrónovej šťavy a studenej vody pripravíte osviežujúcí a výživný nápoj. Melasou sa môžu prisladzovať aj niektoré druhy vín, napríklad Portské víno.

Melasa má konzistenciu medu. Kúpite ju v obchodoch so zdravou výživou. Skladujte ju pri izbovej teplote.

Recepty s melasou:

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
pavolorvisky
25.1.2019 08:02 | |
+0 -0
Prosim o radu kde sa da kupit melasa?
faluba1
25.7.2017 06:14 | |
+4 -0
Za komančov sme ju mali z Kuby zadara,druzstevnici davali melasu kravam,uz vtedy sa vedelo,aka je prospeana a teraz ju kapitalisti zrazu objavili
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...