Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Francúzske paštéty - vyznáte sa v nich?

Paštéty patria medzi klasiku vo francúzskej kuchyni. Pripravujú sa z rôznych druhov mäsa - diviny, králičieho mäsa, bravčového aj kuracieho mäsa. Existujú však aj paštéty pripravené z rýb či zeleniny. Každý druh má svoj postup. Tradície výroby domácich paštét má asi každá rodina svoje, ktoré sa rokmi dedia. Ale vyznáte sa v nich ?

Rillettes

Táto mäsová pomazánka je vo Francúzsku veľmi obľúbená a to nieken kvôli jej úžasnej chuti, ale jej príprava ja naozaj jednoduchá a rýchla. Na jej prípravu stačí pár bežných surovín. Rillettes se podobá našim škvarkám. Tradičný recept sa pripravuje z bravčového mäsa, ktoré sa pomaly škvarí v masti. Existujú však aj varianty, ktoré sa pripravujú z mäsa kuracieho či králičieho. Aj ingrediencie na dochutenie sa používajú tie najbežnejšie - soľ, korenie a biele víno.

Recept na prípravu  Rillettes: 

Ingrediencie: 750 g bravčového bôčku, 250 g krkovičky, 2 pl morskej soli, čerstvé mleté korenie, 200 ml suchého bielého vína

Postup: Mäso nakrájajte na menšiie kocky. Vložte do kastrólu, osoľte, okoreňte a prilejte rovnaký diel vína a vody. Zakryte pokrievkou a na miernom ohni duste až do úplného zmäknutia mäsa. Mäkké mäso len roztlačte, najlepšie štuchadlom na zemiaky, lebo len roztrhajte vidličkou a naplňte do sklenenj nádoby. Uložte po vychladnutí do chladničky. Podávať túto špecialitu môžete s nakladanými uhorkami a cibuľkou, brusnicovým kompótom a bagetou. Ak chcete, aby vám Rilettes vydržal dlhšie, stačí poháre sterilizovať. Na prípravu Rilettes môžete použiť mäso aj z kačky, dokonca aj z makrely.

Paté

Takto sa označujú tie jemné paštéty či skôr pasty. Pripravujú sa z niekoľkokrát namletého mäsa, teda zmesi pečene a mäsa. Aj tu sa pridávajú rôzne prísady, ako napríklad bylinky, maslo či masť, rôzna zelenina, korenie. Na prípravu Paté sa používa aj ovocie, orechy či alkohol. Vo Francúzsku je najobľúbenejšia varianta pečená v lístkovom ceste, pod názvom paté en croute. Paté môžete podávať na párty bagety, rôzne dozdobené, vynikajúce sú s čerstvým pečivom a dobrým vínom. Ale podávať ju môžete aj ako predkrm, či ako rýchlu večeru.

Pâté de foie gras = kráľovna medzi paštétami

Pripravuje sa zo zhrubnutej pečene z kačiek či husí. Tie sa prekmujú a tým pádom majú vyskoký podiel tuku vo svalovine. Vďaka tomu má paté de foire takú jedinečnú a delikátnu chuť. Doplňuje sa aj mäso bravčové a bravčová pečeň, no podiel husacej či kačacej pečene tvorí  46–55 %. Na dochutenie sa používa víno portské, biele aj červené, korenie, ovocie, huby, ale aj koňak. Na to, aby sa pečeň mohla označiť ako "foie gras", tak kačacia pečeň musí mať hmotnosť minimálne 300 g a husacia 400 g. Dokonca pri kačicích sa môžu využiť iba pečene káčerov.

Aj označovanie Foie gras má svoje pravidlá:

  • Foie Gras Entier - produkt, v ktorom sa nachádza jeden alebo dva kusy pečene vcelku. Tento produkt je najdrahší.
  • Foie Gras - menšie kúsky pečene zlisované do jedného kusa
  • Bloc de Foie Gras - jemná paštéta vyrobená z mletej pečene, ktorá môže obsahovať aj kúsky varenej pečene.
  • Terrina de Foie Gras - domáca paštéta obsahujúca pomletú pečeň spolu s iným druhom mäsa.

Teriny

Terina je mäsová zmes, ktorá na rozdiel od paštét obsahuje nahrubo nasekané kúsky mäsa, pečene a ďalších prísad. Môže byť teplá ale aj studená. Jej názov je odvodený od kameninovej nádoby, v ktorej sa pripravuje. Vo francúzskej kuchyni existuje mnoho receptov a variánt na jej prípravu. Kačacie mäso a pečeň, alebo divina sú najtypickejšie suroviny na jej príprvu. Ale v podstate môžete použiť čokoľvek ďalšieho. Ďalšie typické suroviny na jej prípravu sú biele víno a smotana.

Recepty na prípravu teriny :

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...
Plnená paprika
Najlepšia plnená paprika
Najlepšia plnená paprika
Najchutnejšia paprika je tá plnená. A tá úplne najlepšia sa pripravuje v slovenských kuchyniach na maďarských základoch.