Pridať recept

Bojíte sa prípravy kysnutého cesta? S nami to zvládnete!

Aj Vám sa už sťažovali priateľky alebo kolegyne v práci, že z kysnutého cesta nepečú, pretože sa boja práce s droždím alebo samotného kysnutia? Nie je to nič nezvyčajné, pretože takýto postoj ku kysnutému cestu má v dnešnej dobe viac než 90% zástupkýň ženského pokolenia. Naše staré mamy to ale vidia inak a na toto cesto už nepotrebujú ani recept, pretože ho robili toľkokrát, že jednoducho vedia akú má mať konzistenciu a v kuchyni je obľúbenejšie ako piškóta.

Recept na univerzálne kysnuté cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • štipka soľ
  • 1 KL kryštálového cukru
  • 150 g rozpusteného masla

Droždiu treba vdýchnuť život

Stačí si uvedomiť, že droždie len v chlade spí a treba ho oživiť. Aby sa droždie prebralo, treba mu dať niečo na pitie, v našom prípade vlažné mlieko a niečo na jedenie, postačí mu lyžička cukru a trošku múky. Ani droždie nemá rado extrémne teploty, vystačí si s teplotou 25-35°C. Zvyšné suroviny môžete pridať až keď droždie začne pracovať a ukáže svoju silu hustou penou na povrchu, to trvá približne 10 minút. Kvások si môžete pripraviť v hrnčeku, miske alebo na pracovnej doske, kedy do múky urobíte dierku, rozmrvíte do nej droždie a pridáte cukor.

Cinnamon Buns in Cast Iron Skillet with Cream Cheese Icing
fotogaléria
Cinnamon Buns in Cast Iron Skillet with Cream Cheese Icing
Zdroj: iStockphoto

Na rade je hnetenie

Klasicky sa kysnuté cesto pripravovalo s drevenou vareškou v ruke, hnetie sa a hnetie, dokým sa do cesta nedostane dosť vzduchu a nie je hladké a krásne nadýchané. V modernej dobe sa nemusíte báť, že Vám pri toľkom hnetení odpadne ruka, pomôcť si môžete ručným mixérom s nadstavcom na hnetenie. Suroviny na prípravu by mali mať ideálnu teplotu, najlepšie izbovú, aby cesto pekne kyslo.

Kysnutie potrebuje čas

Najlepšie bude ak hotové cesto prikryjete čistou utierkou a uložíte niekam do tepla, tam to kysnutie cestu pôjde o niečo rýchlejšie. Cez zimu si môžete pomôcť napríklad radiátorom, no obvykle cestu trvá 30 - 60 minút, dokým zdvojnásobí svoj objem.

Kysnutý pudingový koláč
fotogaléria
Kysnutý pudingový koláč
Zdroj: BlazenaSadovska

Lekvárové buchty, pizza alebo žemle?

Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú kuchynskú dosku, trošku ho premieste rukami a vyvaľkajte podľa potreby, na pizzu budete potrebovať veľmi tenké cesto, ktoré stačí potrieť paradajkovým základom a uložiť naň všetko podľa chuti, na lekvárové buchty môže mať hrúbku aj 1 cm a vystačíte si s pohárom lekváru. Na škodu nebudú ani škoricové osie hniezda, stačí ak cesto potriete rozpusteným maslom, posypete cukrom, mletou škoricou, zviniete a nakrájate ho na 2 cm hrubé kolieska. Na skvelý kysnutý koláč si pripravte čerstvé alebo zavárané ovocie a mrveničku. Z univerzálneho cesta pripravíte aj žemle alebo rožky, stačí ich potrieť maslom a posypať sezamom, soľou alebo rascou.

Inšpirujte sa aj inými receptami z kysnutého cesta

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
31.10.2018 07:48 | |
+3 -2
Namiesto masla pridajte jogurt (nechladený) a na začiatku len zľahka premiešajte,aby sa tekuté zložky spojili so suchými a nechajte 15min fermentovať a až potom vymieste.Cesto bude pružné a ľahšie - nadýchanejšie.
Podobné články
Rýchle nekysnuté nadýchané langoše, VIDEORECEPT
Ako obláčik! Vždy perfektné domáce langoše, chrumkavé a mäkké ako vatička, aj bez čakania (recepty na najlepšie langoše)
Krásne mäkké a zároveň chrumkavé. Reč je o milovaných langošoch. Pripravte si ich spolu s nami v tradičných...
Najlepšie recepty na letné maškrty z kysnutého cesta
Najlepšie recepty na letné maškrty z kysnutého cesta a zopár tipov, ako cesto vylepšiť
Takéto fantastické koláče nám pripravovali naše staré mamy, keď sme boli ešte deti a užívali si prázdniny...
Cesnakovo – šunkové rolky
Cesnakovo – šunkové rolky: Zmiznú skôr, ako stihnú vychladnúť
Kysnuté cesto potreté nátierkou z masla, čerstvej pažítky a voňavého cesnaku zrolované spolu so šunkou a syrom.
Vianočné dobroty z kysnutého cesta
Vianočné dobroty z kysnutého cesta: Osvedčené recepty na sviatočné pečivo
Zavoňajú, potešia a zasýtia. Kysnuté pochúťky na sviatočný stôl.
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...