Pridať recept

Pšenová čokotorta

ingrediencie

250 g
pšeno
5 PL
chia semienka
1 ks
vanilkový struk
4 PL
arašidové maslo
4 PL
javorový sirup
200 g
vegánska čokoláda na varenie
ks
maliny
ks
pekanové alebo vlašské orechy
ks
mleté pražené arašidy na posypanie

postup

Táto torta je ako voľné pokračovanie mojej Čoquiny. Čokoládovej torty z quinoa. Starší recept, vytvorený mnou pre radosť všetkým bezlepkovým ako i bezlaktózovým nadšencom. (i keď autora samozrejme vymazali, naozaj je môj). Tentokrát som použila pšeno, prirodzene bezlepkovú plodinu. Dala som ho variť „náhodou“ do nesolenej vody, zrazu sa dcérka malá zobudila a pri dojčení sa ľahučké pšenové guľky zmenili na rozvarené vločky. 😊 Vďaka deťom vznikajú naozaj zaujímavé kuchynské príbehy.

Chuť pšena nie je zrovna naša obľúbená. Ak robím pšeno ako kašu, vždy doňho dávam aj ovsené vločky, alebo niečo sladké ako jahody. Pšeno sa dá výborne pripraviť ako dezert aj ako jedno z prvých jedál pre malé detičky. No a tak ho častejšie konzumujeme naslano, ako napríklad v kombinácii s hubami či špenátom.

Pšenová torta bola vytvorená na želanie mojej klientke, ktorá nemôže konzumovať laktózu ani lepok. A mala narodeniny, torty bolo treba. Dokonca táto je obohatená aj o proteín z arašidovej bio pasty z gréckeho obchodu mojich kamarátov. Na tento dezert nepotrebujete váhu, iba jednu misu, formu na pečenie a všetky ingrediencie. Ak máte problém s kakaom, nahradiť ho môžete karobom.

1.

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Do vriacej (nesolenej) vody dáme pšeno a po 15-20 minútach ho precedíme a prelejeme studenou vodou. Preliatím sa pšeno schladí.

 
2.

Pridáme vylúpaný vanilkový lusk, chia semienka a tie hneď premiešame, aby sa nevytvorili rôsolové guľky.

3.

Pridáme maliny (pokojne dajte mrazené), javorový sirup.

4.

V hrnčeku roztopíme nad parou čokoládu a vmiešame ju do torty spolu s arašidovou pastou. Teraz keď ochutnáte, môžete použiť ako nugátový krém aj bez pečenia.

Pšenová čokotorta
Pšenová čokotorta
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
5.

Tortovú formu vymažte kokosovým olejom, vtlačte do nej zmes a zarovnajte kuchynskou špachtľou. Zmes nebude liata práve vďaka chia semienkam, ktoré ju uzavrú do pružnej, takmer plastelínovej zmesi.

6.

Vrch posypte mletými arašidmi a ozdobte pekanovými orechmi. Piekla som cca 45 minút. Prvá fáza pri 180 C° a dopiekla pri 250C°. Dobu pečenia si samozrejme prispôsobte výške torty. Bola skvelá po vychladení.

Pšenová čokotorta
Pšenová čokotorta
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
paces73
28.3.2019 00:11 | |
+0 -10
Existuje milión receptov zákuskov, tôrt, koláčov, múčnikov atď., do ktorých nejde maslo ani smotana. Tak prečo vyzdvihujete pšeno ako super bezlaktózovú potravinu??? Aj pšenica je bezlaktózová, aj jahody a neverili by ste, dokonca aj vajíčka sú bezlaktózové... Apropo, čo takto v rámci pečenia vyskúšať bezlaktózové mlieko, smotanu a mliečne výrobky? Ale to je na Vás asi veľa, pretože tu máte mnoho receptov s "náhradami" za laktózu..., takže nemáte ani šajnu, že existuje aj bezlaktózové všeličo...