Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pšenová čokotorta

ingrediencie

250 g
pšeno
5 PL
chia semienka
1 ks
vanilkový struk
4 PL
arašidové maslo
4 PL
javorový sirup
200 g
vegánska čokoláda na varenie
ks
maliny
ks
pekanové alebo vlašské orechy
ks
mleté pražené arašidy na posypanie

postup

Táto torta je ako voľné pokračovanie mojej Čoquiny. Čokoládovej torty z quinoa. Starší recept, vytvorený mnou pre radosť všetkým bezlepkovým ako i bezlaktózovým nadšencom. (i keď autora samozrejme vymazali, naozaj je môj). Tentokrát som použila pšeno, prirodzene bezlepkovú plodinu. Dala som ho variť „náhodou“ do nesolenej vody, zrazu sa dcérka malá zobudila a pri dojčení sa ľahučké pšenové guľky zmenili na rozvarené vločky. 😊 Vďaka deťom vznikajú naozaj zaujímavé kuchynské príbehy.

Chuť pšena nie je zrovna naša obľúbená. Ak robím pšeno ako kašu, vždy doňho dávam aj ovsené vločky, alebo niečo sladké ako jahody. Pšeno sa dá výborne pripraviť ako dezert aj ako jedno z prvých jedál pre malé detičky. No a tak ho častejšie konzumujeme naslano, ako napríklad v kombinácii s hubami či špenátom.

Pšenová torta bola vytvorená na želanie mojej klientke, ktorá nemôže konzumovať laktózu ani lepok. A mala narodeniny, torty bolo treba. Dokonca táto je obohatená aj o proteín z arašidovej bio pasty z gréckeho obchodu mojich kamarátov. Na tento dezert nepotrebujete váhu, iba jednu misu, formu na pečenie a všetky ingrediencie. Ak máte problém s kakaom, nahradiť ho môžete karobom.

1.

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Do vriacej (nesolenej) vody dáme pšeno a po 15-20 minútach ho precedíme a prelejeme studenou vodou. Preliatím sa pšeno schladí.

2.

Pridáme vylúpaný vanilkový lusk, chia semienka a tie hneď premiešame, aby sa nevytvorili rôsolové guľky.

3.

Pridáme maliny (pokojne dajte mrazené), javorový sirup.

4.

V hrnčeku roztopíme nad parou čokoládu a vmiešame ju do torty spolu s arašidovou pastou. Teraz keď ochutnáte, môžete použiť ako nugátový krém aj bez pečenia.

5.

Tortovú formu vymažte kokosovým olejom, vtlačte do nej zmes a zarovnajte kuchynskou špachtľou. Zmes nebude liata práve vďaka chia semienkam, ktoré ju uzavrú do pružnej, takmer plastelínovej zmesi.

6.

Vrch posypte mletými arašidmi a ozdobte pekanovými orechmi. Piekla som cca 45 minút. Prvá fáza pri 180 C° a dopiekla pri 250C°. Dobu pečenia si samozrejme prispôsobte výške torty. Bola skvelá po vychladení.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Grilled Juicy
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?
Langoš
Top 5 receptov na langoše
Top 5 receptov na langoše
Jeden z najstarších fastfoodov v piatich najobľúbenejších variáciách.
Nakupovanie
5x rýchla, chutná a lacná večera
5x rýchla, chutná a lacná večera
Keď nemáte čas na prípravu večere – sú tu expresné jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.