Pridať recept

Oriešková quinoa z Bolívie - Bezlepková príloha, či hlavné jedlo

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Na Slovensko sa dováža z Peru aj Bolívie, pestujú ju aj v Kolumbii či Ekvádore. V susedných Čechách ju pokusne vysadili na polia. Nedočítala som sa, ako pokus dopadol. Je to starodávna, nemodifikovaná „pseudo- obilnina“. Taká vzácna, že ju kedysi používali ako platidlo. Ani sa nečudujem má výbornú orieškovú chuť, ľahko sa trávi a je plnohodnotnou potravinou už od detského veku. Quinoa existuje vo viacerých odrodách a farbách. Najčastejšie kupujem mix, bielej a červenej a čiernej. Dostať ju v známej sieti drogérií ako i v každom bio obchode.

Quinoa - Plnohodnotná potravina

Máte z testu potravinovej intolerancie výsledok pozitívny na lepok? Quinoa je pre vás ako stvorená. Quinoa je bezlepková plodina plná bielkovín a aj preto sa stáva veľmi obľúbenou potravinou hľadačov dobrých a zdravých jedál.

Keďže obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je vhodnou potravinou tých, ktorí jedia menej, alebo žiadne živočíšne proteíny. Obsahuje vitamíny ako thiamín, riboflavinu, beta – karotén, vitamín C. Ak nemáte dostatok železa, quinoa ho obsahuje, rovnako ako vápnik, magnézium a zinok...

Pre múdrych Inkov bola Matkou zŕn, pre nás vzácnou dovážanou súčasťou a tradíciou v rodinnom jedálničku. Teda, pre dospelých, deťom ju zatiaľ „natajnáša“ mixujeme, jej štruktúra si ich zatiaľ samostatne nezískala.)

Quinoa šalát s cviklou a belugou
fotogaléria
Quinoa šalát s cviklou a belugou
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Využitie quinoi

 

Quinoa sa dá naklíčiť, namočená namixovať do „raw“ krémov a nátierok, uvarená použiť do šalátov, polievok, ako príloha s inými ingredienciami k mäsovým aj nemäsovým jedlám. Dá sa z nej spraviť skvelé „quinotto“, teda spracovať ju rovnakým spôsobom ako talianske krémové risotto. Naslano.

Quinoa je výborná v koláčoch, dá sa umlieť na múku ale použiť i celá uvarená napríklad v kokosovom mlieku alebo v mlieku z quinoa. Z quinoa mám doma dokonca sladidlo. Je husté ako karamel, má karamelovú farbu a chutí deťom namiesto medu. Niežeby med bolo nutné nahrádzať, ale nie každý ho dobre toleruje.

Ako pripraviť quinou?
quinoa
fotogaléria
quinoa
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Podľa ilustračných obrázkov môžete vidieť, že quinoa mení svoj objem po naboptnaní vodou. Varením sa vytvoria malé „slimáčiky“ a quinoa „narastie“. Ak ju uvaríte v slanej vode, je nutné dať do hrnca dvakrát viac vody ako quinoa. Sem-tam ju premiešať pri varení.

Varí sa podľa množstva, 200g cca 15minút. Uvarenú quinou môžete piecť napríklad s karobom a jablkami (viď čoquina).

Ak som vás inšpirovala, niektoré z receptov na quinou nájdete v odkazoch:

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...