Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!

Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky (macarons či makarónky) predstavujú tú najvyššiu cukrársku výzvu a potrápia nejedného skúseného cukrára.

Pre všetkých tých, ktorí nemajú ani najmenšie tušenie, čo to tie marónky vlastne sú, prichádza jednoduché vysvetlenie. Makrónka je francúzska cukrovina podobná našej snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, cukru a mandľovej múky. Dokonalá makrónka je zaoblená, bez prasklín a nesmie jej chýbať „nožička“, to je tá nafúknutá spodná časť, ktorá vyskočí pri pečení.

Jahodové macarons

Odkiaľ pochádzajú?

Aj keď sa makrónky tvária ako rodené Francúzsky, ich pôvod siaha do renesančného Talianska. Katarína Medicejská ich priviezla do Francúzska a Francúzi ich veľmi ochotne prijali za svoje. Ešte dodnes má množstvo francúzskych miest svoje typické tradičné makrónky. Až na začiatku 20. storočia sa začali podobať na tie makrónky, ktoré poznáme v súčasnosti. Prvýkrát k sebe krémom prilepil dve makrónky Pierre Desfontaines v známom parížskom čajovom salóne Ladurée, ktorý je vďaka nim populárny dodnes. V našich končinách sa objavili len nedávno a už sú hitom!

Základný recept

Prečo sú také drahé?

 

Za jeden kúsok tejto farebnej dobroty zaplatíte v priemere 1€, ale má to svoje opodstatnenie. Na ich prípravu sa používajú kvalitné a drahé suroviny. Nesmieme zabudnúť ani nato, že každý jeden kúsok je ručná a nie veľmi jednoduchá práca.

Tipy a triky ako na makrónky!

Možno to bude dlhá a náročná cesta, zopár prvých plechov poputuje do koša, ale ak sa budete snažiť ďalej, dokonalý výsledok sa určite dostaví. Vždy, keď budete piecť makrónky budete sa cítiť ako vedec v laboratóriu, chce to presnú teplotu, gramáž, vlhkosť a rôzne iné osvedčené vychytávky, ktoré Vám prezradíme.

  • Používajte mandľovú múku (najemno zomleté mandle), ktorú ešte preosejete cez sitko spolu s práškovým cukrom, pretože hrubé suroviny robia makrónky nedokonalými.
  • Niečo také ako pridáme „od oka“ pri tejto cukrovinke neplatí, všetko si poctivo vážte.
  • Bielky nechajte pred šľahaním odležať aspoň 12 hodín prikryté v miske na kuchynskej linke, výsledný sneh bude pevnejší.
  • Cesto musíte miešať tak akurát, nesmie byť príliš riedke, aby Vám makrónky pri pečení nepopraskali.
  • Na papier na pečenie si vopred predkreslite kolieska s priemerom cca 3 cm a nastriekajte naň cesto, aby boli všetky kolieska rovnaké. Existujú aj silikónové podložky určené priamo na makrónky, ktoré dostanete takmer vo všetkých kuchynských potrebách.
  • Keď máte makrónky na plechu nastriekané, buchnite plechom aspoň trikrát o stôl, aby sa z cesta dostali von všetky vzduchové bubliny.
  • Dôležité je makrónky nechať približne 30 minút zaschnúť, aby sa na povrchu urobila tenká škrupinka.
  • Doba pečenia je približne 13 minút pri teplote 150°C, ale všetko záleží od Vašej rúry.

Pistáciové

Inšpirujte sa receptami:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.