Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!

Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky (macarons či makarónky) predstavujú tú najvyššiu cukrársku výzvu a potrápia nejedného skúseného cukrára.

Pre všetkých tých, ktorí nemajú ani najmenšie tušenie, čo to tie marónky vlastne sú, prichádza jednoduché vysvetlenie. Makrónka je francúzska cukrovina podobná našej snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, cukru a mandľovej múky. Dokonalá makrónka je zaoblená, bez prasklín a nesmie jej chýbať „nožička“, to je tá nafúknutá spodná časť, ktorá vyskočí pri pečení.

Jahodové macarons

Odkiaľ pochádzajú?

Aj keď sa makrónky tvária ako rodené Francúzsky, ich pôvod siaha do renesančného Talianska. Katarína Medicejská ich priviezla do Francúzska a Francúzi ich veľmi ochotne prijali za svoje. Ešte dodnes má množstvo francúzskych miest svoje typické tradičné makrónky. Až na začiatku 20. storočia sa začali podobať na tie makrónky, ktoré poznáme v súčasnosti. Prvýkrát k sebe krémom prilepil dve makrónky Pierre Desfontaines v známom parížskom čajovom salóne Ladurée, ktorý je vďaka nim populárny dodnes. V našich končinách sa objavili len nedávno a už sú hitom!

Základný recept

Prečo sú také drahé?

 

Za jeden kúsok tejto farebnej dobroty zaplatíte v priemere 1€, ale má to svoje opodstatnenie. Na ich prípravu sa používajú kvalitné a drahé suroviny. Nesmieme zabudnúť ani nato, že každý jeden kúsok je ručná a nie veľmi jednoduchá práca.

Tipy a triky ako na makrónky!

Možno to bude dlhá a náročná cesta, zopár prvých plechov poputuje do koša, ale ak sa budete snažiť ďalej, dokonalý výsledok sa určite dostaví. Vždy, keď budete piecť makrónky budete sa cítiť ako vedec v laboratóriu, chce to presnú teplotu, gramáž, vlhkosť a rôzne iné osvedčené vychytávky, ktoré Vám prezradíme.

  • Používajte mandľovú múku (najemno zomleté mandle), ktorú ešte preosejete cez sitko spolu s práškovým cukrom, pretože hrubé suroviny robia makrónky nedokonalými.
  • Niečo také ako pridáme „od oka“ pri tejto cukrovinke neplatí, všetko si poctivo vážte.
  • Bielky nechajte pred šľahaním odležať aspoň 12 hodín prikryté v miske na kuchynskej linke, výsledný sneh bude pevnejší.
  • Cesto musíte miešať tak akurát, nesmie byť príliš riedke, aby Vám makrónky pri pečení nepopraskali.
  • Na papier na pečenie si vopred predkreslite kolieska s priemerom cca 3 cm a nastriekajte naň cesto, aby boli všetky kolieska rovnaké. Existujú aj silikónové podložky určené priamo na makrónky, ktoré dostanete takmer vo všetkých kuchynských potrebách.
  • Keď máte makrónky na plechu nastriekané, buchnite plechom aspoň trikrát o stôl, aby sa z cesta dostali von všetky vzduchové bubliny.
  • Dôležité je makrónky nechať približne 30 minút zaschnúť, aby sa na povrchu urobila tenká škrupinka.
  • Doba pečenia je približne 13 minút pri teplote 150°C, ale všetko záleží od Vašej rúry.

Pistáciové

Inšpirujte sa receptami:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Zeleninové čipsy
Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!
Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom...
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Vybrali sme pre vás
Čerešňový kompót
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale...
Uhorkový šalát
Najsviežejšie uhorkové šaláty
Najsviežejšie uhorkové šaláty
5 skvelých šalátov zo šalátoviek, ktoré vás udržia sviežich a hydratovaných počas dlhých letných dní.
Čerešne
Video: Chutný nutričný zázrak – čerešňa
Video: Chutný nutričný zázrak – čerešňa
Vedeli ste, že čerešne majú omladzujúci účinok, prospievajú srdcu a kĺbom alebo to, že znižujú krvný tlak?