Pridať recept

Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!

Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky (macarons či makarónky) predstavujú tú najvyššiu cukrársku výzvu a potrápia nejedného skúseného cukrára.

Pre všetkých tých, ktorí nemajú ani najmenšie tušenie, čo to tie marónky vlastne sú, prichádza jednoduché vysvetlenie. Makrónka je francúzska cukrovina podobná našej snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, cukru a mandľovej múky. Dokonalá makrónka je zaoblená, bez prasklín a nesmie jej chýbať „nožička“, to je tá nafúknutá spodná časť, ktorá vyskočí pri pečení.

Jahodové macarons s ricottou
fotogaléria
Jahodové macarons s ricottou
Zdroj: Shutterstock

Odkiaľ pochádzajú?

Aj keď sa makrónky tvária ako rodené Francúzsky, ich pôvod siaha do renesančného Talianska. Katarína Medicejská ich priviezla do Francúzska a Francúzi ich veľmi ochotne prijali za svoje. Ešte dodnes má množstvo francúzskych miest svoje typické tradičné makrónky. Až na začiatku 20. storočia sa začali podobať na tie makrónky, ktoré poznáme v súčasnosti. Prvýkrát k sebe krémom prilepil dve makrónky Pierre Desfontaines v známom parížskom čajovom salóne Ladurée, ktorý je vďaka nim populárny dodnes. V našich končinách sa objavili len nedávno a už sú hitom!

Základný recept na makrónky
fotogaléria
Základný recept na makrónky
Zdroj: dreamstime

Prečo sú také drahé?

 

Za jeden kúsok tejto farebnej dobroty zaplatíte v priemere 1€, ale má to svoje opodstatnenie. Na ich prípravu sa používajú kvalitné a drahé suroviny. Nesmieme zabudnúť ani nato, že každý jeden kúsok je ručná a nie veľmi jednoduchá práca.

Tipy a triky ako na makrónky!

Možno to bude dlhá a náročná cesta, zopár prvých plechov poputuje do koša, ale ak sa budete snažiť ďalej, dokonalý výsledok sa určite dostaví. Vždy, keď budete piecť makrónky budete sa cítiť ako vedec v laboratóriu, chce to presnú teplotu, gramáž, vlhkosť a rôzne iné osvedčené vychytávky, ktoré Vám prezradíme.

  • Používajte mandľovú múku (najemno zomleté mandle), ktorú ešte preosejete cez sitko spolu s práškovým cukrom, pretože hrubé suroviny robia makrónky nedokonalými.
  • Niečo také ako pridáme „od oka“ pri tejto cukrovinke neplatí, všetko si poctivo vážte.
  • Bielky nechajte pred šľahaním odležať aspoň 12 hodín prikryté v miske na kuchynskej linke, výsledný sneh bude pevnejší.
  • Cesto musíte miešať tak akurát, nesmie byť príliš riedke, aby Vám makrónky pri pečení nepopraskali.
  • Na papier na pečenie si vopred predkreslite kolieska s priemerom cca 3 cm a nastriekajte naň cesto, aby boli všetky kolieska rovnaké. Existujú aj silikónové podložky určené priamo na makrónky, ktoré dostanete takmer vo všetkých kuchynských potrebách.
  • Keď máte makrónky na plechu nastriekané, buchnite plechom aspoň trikrát o stôl, aby sa z cesta dostali von všetky vzduchové bubliny.
  • Dôležité je makrónky nechať približne 30 minút zaschnúť, aby sa na povrchu urobila tenká škrupinka.
  • Doba pečenia je približne 13 minút pri teplote 150°C, ale všetko záleží od Vašej rúry.

Pistáciové macarons s karamelovým krémom
fotogaléria
Pistáciové macarons s karamelovým krémom
Zdroj: Shutterstock

Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...