Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Veľká noc s tradičnými pochúťkami!

Veľká noc je sviatkom znovuzrodenia, v prírode sa všetko pomaličky prebúdza k životu a to sa logicky prenáša aj do kuchyne. V hospodárstvach, kde sa ešte starajú o zvieratá tradičným spôsobom sa v túto dobu výrazne zvyšuje znáška vajíčok, zimné mláďatá dorastajú do veľkosti na pekáč a mlieko už začínajú rozdávať kozy, kravy, ale aj ovečky.

Po 40 dňoch končí pôst Zeleným štvrtkom, prichádza jar a vrcholia prípravy na jeden z najväčších sviatkov v roku - Veľkú noc. Gazdinky už tradične ako každý rok začínajú chystať dobroty na stôl, zdatní chlapci pletú korbáče z vŕbových prútikov, napĺňajú vedrá s vodou, aby boli pripravení na šibačku. Šibanie prútikmi má magický význam, dievčatám má priniesť zdravie, šťastie a odohnať od nich zlo. K Veľkej noci neodmysliteľne patria aj kraslice, teda maľované vajíčka, ktoré sú symbolom znovuzrodenia a plodnosti. Chlapci od dievčat dostávajú za šibačku stužky na korbáč a vajíčka, dnes už čokoládové.

A čo by to boli za sviatky bez dobrého jedla? Sviatočné menu je rôznorodé a mení sa podľa zvykov v jednotlivých krajoch a rodinách. Na veľkonočnom stole nesmú chýbať vajíčka, voňavý mazanec, baranček, zelené bylinky, syrová hrudka a rôzne koláče.

Veľkonočný
Veľkonočný baranček
Zdroj: dreamstime

Po pôste začínajú hody

Pôst sa oficiálne končí Zeleným štvrtom, no v mnohých rodinách sa dodržiaval až do Bielej soboty. Na Zelený štvrtok sa jedáva vždy niečo zelené, či už bude jedlo obsahovať špenát, žihľavu alebo iné jarné byliny, je to preto, aby bol človek po celý rok zdravý. V tento deň sa pekávali aj judáše, sú to koláče z kysnutého cesta, ktoré tvarom pripomínajú povraz, na ktorom sa obesil Judáš.

Na Veľký piatok sa obvykle vo všetkých rodinách dodržiaval pôst, no ten kto vedel, že pôst nevydrží mohol siahnuť po rybe, strukovinách alebo sladkých jedlách ako sú šúľance, rezance alebo opekance.

Počas Bielej soboty si ľudia mohli vynahradiť všetko to, čo predošlé dni vynechali. Gazdinky piekli koláče pre hostí a šibačov. Na obed sa v minulosti jedávala kyslá polievka z údeného mäsa zahustená vajíčkom a po nej bryndzové alebo makové opekance. Z mäsitých jedál sa pripravovala domáca šunka, údené mäso, huspenina a klobásy. Gazdinky chystali košíky naplnené šunkou, klobáskami, kraslicami, koláčmi, chlebom, soľou, chrenom, ale aj hrudkou. Košík prikryli dečkou, aby ho na druhý deň mohli dať vysvätiť.

Na Veľkonočnú nedeľu sa po omši hodovalo v kruhu celej rodiny, začínalo sa mäsovým vývarom, pokračovalo jahňacím alebo kozľacím mäsom a pokračovalo sa dobrotami z košíka.

Veľkonočný pondelok je hektický najmä pre dievčatá, ktoré očakávajú šibačov, chystajú im vajíčka, pohostenie a aj niečo „tuhé“ na zapitie.  Pri pohostení nesmie chýbať šunka, klobásky, vajíčka, rôzne nátierky a veľkonočná plnka.

Inšpirujte sa receptami

Je už len na Vás, či tento rok pojmete Veľkú noc s tradičnými dobrotami alebo siahnete po tradičných  jedlách v novom šate, no snažte sa dodržiavať tradície a zvyky čo najdlhšie, aby úplne nevymizli.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medovnicky
Video: Naučte sa zdobiť veľkonočné medovníky
Vôňa čerstvo upečených medovníkov a tradícia zdobenia medovníkov patrí nie len k Vianociam, ale aj k Veľkej noci. V...
Piškótové vajíčka
Video: Ako vyrobiť farebné piškótové vajíčka v škrupinke
Veľkonočné pečenie je v plnom prúde. Zunovali sa vám tradičné dobroty a chceli by ste vyskúšať niečo nové, niečo...
veľkonočné vajíčka
Video: Ako vyrobiť čokoládové veľkonočné vajíčka
Nastávajúca Veľká noc nám kladie otázku, akú výslužku prichystať pre veľkonočných šibačov? V obchodoch je množstvo...
Video: Veľkonočný koláčik upečený v škrupinke
Rozmýšľate nad veľkonočnou výslužkou pre koledníkov? Prekvapte ich netradičným veľkonočným vajíčkom! Piškótové cesto...
Spenatovy kolac
Tipy a inšpirácie: Najlepšie slané veľkonočné recepty
 Rozmýšľate, čo dobrého navariť a napiecť na Veľkú noc? Dobruchut.sk vám prináša tipy a inšpirácia na slané veľkonočné...
Hroznové vrkôčiky
Súťaž: Veľkonočné prípravy s Dr.Oetker
Veľká noc a s ňou aj príprava najrôznejších sladkých, či slaných dobrôt sa blíži. Veľkonočné medovníčky, mazance,...
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.